Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και απεργών εργατών στα εργοστάσια παραγωγής ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Μπανγκλαντές μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων εργατών στις υφαντουργίες της χώρας – οι οποίες παράγουν ρούχα για μεγάλες δυτικές εταιρείες– που ζητούν αυξήσεις μισθών, μία ημέρα αφού τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.


«Οι εργάτες βγήκαν στον δρόμο διότι οι μισθοί τους δεν μπορούν πλέον να καλύψουν την αύξηση του κόστους των προϊόντων διατροφής», δήλωσε ο Αλ Κάμραν, υψηλόβαθμο στέλεχος του συνδικάτου των εργαζομένων στις υφαντουργίες στη βιομηχανική πόλη Ασούλια, στο κεντρικό Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεκάδες χιλιάδες εργάτες σε πολλά εργοστάσια ξεκίνησαν απεργία στην Ασούλια και τη Γκαζιπούρ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της χώρας.

«Περίπου 15.000 εργάτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της αύξησης των μισθών σε διάφορες περιοχές της Ασούλια», δήλωσε ο Μάχμουντ Νάσερ, αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της βιομηχανικής ζώνης της Ασούλια.

Ο Κάμραν αμφισβήτησε τους αριθμούς της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι περίπου 50.000 εργάτες συμμετείχαν στην απεργία.


Σύμφωνα με το στέλεχος της αστυνομίας, οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα, βανδάλισαν εργοστάσια σπάζοντας παράθυρα και έκλεισαν μεγάλο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη βιομηχανική ζώνη με την πρωτεύουσα Ντάκα. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση «δακρυγόνων και έριξαν πλαστικές σφαίρες». Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.


Με βάση την αστυνομία, χιλιάδες εργάτες απείχαν από την εργασία τους και βανδάλισαν εργοστάσια στο Μουσάκ και το Μπογκράρ Μορ της Γκαζιπούρ, όπου βρίσκονται περισσότερα από χίλια εργοστάσια τα οποία παράγουν ρούχα για εταιρείες όπως η Adidas, η H&M και η Gap.

Το Μπανγκλαντές είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς ενδυμάτων παγκοσμίως, με τη βιομηχανία αυτή να αντιπροσωπεύει το 85% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας για το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων στον κλάδο είναι καταστροφικές.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών των προϊόντων διατροφής είναι ένας από τους βασικούς λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων, την ώρα που η τιμή κάποιων τροφίμων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.


«Σήμερα ένα κιλό πατάτες κοστίζει 70 τάκας (0,59 ευρώ) και ένα κιλό κρεμμύδια 130 τάκας», ενώ πριν έναν χρόνο η τιμή τους ήταν 30 και 50 με 60 τάκας αντίστοιχα, εξήγησε ο Αλ Κάμραν. «Επίσης έχουν αυξηθεί τα ενοίκια. Το μόνο που δεν έχει αυξηθεί είναι οι μισθοί», πρόσθεσε.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά οι κινητοποιήσεις πήραν χθες Δευτέρα βίαιη τροπή με δεκάδες χιλιάδες εργάτες στη Γκαζιπούρ να απεργούν και ένα εξαώροφο εργοστάσιο να πυρπολείται, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργάτης.

Τουλάχιστον ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματά του αφού τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *