Σε ισχύ το δεύτερο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατα της Ρωσίας – Απειλές Μεντβέντεφ-Οι κινήσεις της Ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας

Σε ισχύ τίθεται το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της ΕΕ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.


Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και για επιπλέον δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία για συμμετοχή στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, αναφέρει το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις ατομικές κυρώσεις, εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, η ΕΕ θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων οντοτήτων. Οι κυρώσεις θα επεκταθούν επίσης στα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δύο οντοτήτων.

Επιπλέον, η ΕΕ θα στοχεύσει επίσης εκείνους που διευκόλυναν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση από τη Λευκορωσία.

Το πακέτο που εγκρίθηκε επεκτείνει περαιτέρω τους υφιστάμενους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση της Ρωσίας στις σημαντικότερες κεφαλαιαγορές. Επίσης, απαγορεύει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές ρωσικών κρατικών οντοτήτων σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ. Επιπλέον, εισάγει νέα μέτρα που περιορίζουν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων που υπερβαίνουν ορισμένες αξίες από Ρώσους υπηκόους ή κατοίκους, την τήρηση λογαριασμών Ρώσων πελατών από τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους πελάτες.


Απειλές Μεντβέντεφ


Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δήλωσή του τόνισε πως η εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχιστεί.

Μάλιστα απείλησε τη Δύση, μετά την επιβολή κυρώσεων.

«Η επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί στο σύνολό της μέχρι να επιτευχθούν όλα τα αποτελέσματα που υπέδειξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας», τόνισε.
Παράλληλα είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν θα αλλάξουν τίποτα και η επιχείρηση για την προστασία της περιοχής του Ντονμπάς θα πραγματοποιηθεί πλήρως
Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην κατάσχεση κεφαλαίων Ρώσων πολιτών και εταιρειών στο εξωτερικό με την κατάσχεση κεφαλαίων πολιτών και ξένων εταιρειών στη Ρωσία.

«Φυσικά, οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα αλλάξουν τίποτα. Αυτό είναι ξεκάθαρο ακόμη και σε αδαείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ» είπε ο Μεντβέντεφ.


Ο Μεντβέντεφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κόψει η Ρωσία τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Δύση. Ήρθε η ώρα «να μπει λουκέτο στις πρεσβείες», έγραψε, σύμφωνα με τον Guardian. Και τόνισε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να σημάνει ότι η Ρωσία ίσως επαναφέρει σε ισχύ τη θανατική ποινή.

Ρωσική διαστημική υπηρεσία: Αναστέλλει τις εκτοξεύσεις από τη βάση στη Γαλλική Γουιάνα μετά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανέστειλε τις εκτοξεύσεις από το κοσμοδρόμιο του Κουρού στη γαλλική Γουιάνα αντιδρώντας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές, Πέμπτη, το βράδυ να απαγορεύσει την εξαγωγή προς τη Ρωσία αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροναυπηγικής και διαστημικής βιομηχανίας σε αντίδραση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ευρωπαϊκός τομέας της αεροναυπηγικής και του διαστήματος έχει πολλές συμπράξεις με τη Ρωσία.

Η Roscosmos διαθέτει επίσης, από κοινού με την Arianespace μια κοινή επιχείρηση, τη Starsem, για την εκμετάλλευση του διαστημικού πυραύλου Σογιούζ. Αναμένεται καταρχήν να εκτοξεύσει το 2022 οκτώ πυραύλους Σογιούζ, τρεις από το Κουρού και πέντε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Χωρίς τους πυραύλους Σογιούζ, η Ευρώπη δεν θα έχει ιδία ικανότητα εκτόξευσης ορισμένων δορυφόρων πριν από τον Ariane 6, η πρώτη πτήση του οποίου αναμένεται στα τέλη του έτους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *