Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις και βασανιστήρια, η Άλις Τζιλ Έντουαρντς, εξέφρασε την ανησυχία της για τις πολλαπλές μαρτυρίες που δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία «συστηματικά και σκόπιμα» βασάνιζε αμάχους και αιχμαλώτους πολέμου, με την έγκριση του ρωσικού κράτους.
«Οι πρακτικές που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς, εικονικές εκτελέσεις και άλλες απειλές θανάτου», τόνισε η Έντουαρντς, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και άλλες σκληρές, απάνθρωπες και ταπεινωτικές μεταχειρίσεις, σε επιστολή προς τις ρωσικές αρχές.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι «αυτές οι μέθοδοι βασανιστηρίων ή άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας εγκρίνονται από το κράτος», αναφέρει η ίδια στην επιστολή που συνυπογράφεται και από άλλους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Πρόκειται για εμπειρογνώμονες που έχουν εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αλλά δεν μιλούν εκ μέρους του οργανισμού.
«Τα βασανιστήρια συνιστούν έγκλημα πολέμου και η συστηματική ή διαδεδομένη πρακτική βασανιστηρίων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», προσθέτει η Έντουαρντς, η οποία σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ουκρανία και φέτος για να διεξαγάγει τη δική της έρευνα.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται υποδηλώνουν ότι έχουμε να κάνουμε με «ένα επίπεδο συντονισμού, προγραμματισμού και οργάνωσης, καθώς και με την απευθείας εξουσιοδότηση, την σκόπιμη πολιτική ή την επίσημη ανοχή των ανώτερων αρχών», υπογραμμίζει, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της υπακοής στις εντολές ενός προϊσταμένου για να δικαιολογηθούν τα βασανιστήρια.
Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι ως αποτέλεσμα αυτών των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων, καθώς και των κακών συνθηκών κράτησης, πολλοί Ουκρανοί άμαχοι και αιχμάλωτοι πολέμου φέρουν σωματικά και ψυχολογικά τραύματα.
«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερες περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλης απάνθρωπης μεταχείρισης αναφέρονται», τόνισε η Έντουαρντς. «Προτρέπω τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι και οι αιχμάλωτοι πολέμου προστατεύονται και τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης σε κάθε περίσταση».