Μέχρι και ζήτημα… πολεμικών αποζημιώσεων για τη Μικρασιατική Εκστρατεία θέτουν οι τουρκικές εφημερίδες!

Η  φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις από την Ελλάδα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, λαμβάνοντας, μάλιστα, και τη γνώμη… ειδικών.


Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες σε διάφορα κανάλια, όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ, προκειμένου να σταματήσει την ένταση που κλιμακώνεται συνεχώς από το 2020 και μετά.

Αρχικά, η Milliyet απευθύνεται στον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Yücel Acer, σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατάσταση των νησιών.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που έχει ξεφύγει από τα ένδικα μέσα. Η πρότασή μου είναι να προσφύγει η Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο για τον εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς. Το δικαστήριο πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποφασίσει λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, ωστόσο η κίνηση αυτή θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που ξεφεύγει από τον νόμο», εξήγησε ο Acer.

Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί πως είναι δυνατό η Τουρκία να διεκδικήσει αναδρομικές αποζημιώσεις για την περίοδο «της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας».


Στη συνέχεια, η τουρκική εφημερίδα ζητά τη γνώμη του ειδικού σε θέματα διεθνών σχέσεων, καθηγητή Enis Tulça, σχετικά με την τρέχουσα κρίση, με τον καθηγητή να τονίζει ότι αυτή δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη και ότι η διαδικασία εξομάλυνσης είναι πολύ πιο δύσκολη.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα αίτημα της Τουρκίας για αποζημίωση σε περίπτωση δικαστικής διαδικασίας θα ήταν δικαιολογημένο, βάσει ευρημάτων μελετών για τις «θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία». Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι σε έρευνά του το 1999 που έγινε μόνο στα γαλλικά αρχεία, οι ελληνικές παραβιάσεις έχουν καταγραφεί σε 62 έγγραφα.

Το τρίτο άτομο στο ρεπορτάζ της Milliyet είναι ο συνταξιούχος πρέσβης Uluç Özülker, ο οποίος επισημαίνει ότι η πίεση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση και προτείνει: «Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα των αποζημιώσεων. Το πού θα καταλήξει είναι άγνωστο».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *