Μακρόν: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρεται και πάλι στην πιθανότητα αποστολής δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός σεναρίου κατά το οποίο η Μόσχα θα έσπαγε τις γραμμές του μετώπου και το Κίεβο θα ζητούσε συνδρομή.


«Αν οι Ρώσοι έσπαγαν τις γραμμές του μετώπου, αν υπήρχε ουκρανικό αίτημα – αυτό δεν ισχύει σήμερα – θα έπρεπε νομίμως να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Economist ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν το αποκλείσουμε a priori, είναι σαν να μην έχουμε αντλήσει τα διδάγματα των δύο τελευταίων ετών», όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ απέκλεισαν αρχικά το ενδεχόμενο αποστολή τανκς και αεροσκαφών στην Ουκρανία για να αναγκαστούν στην συνέχεια να αλλάξουν γνώμη, πρόσθεσε.

«Όπως έχω πει, δεν αποκλείω τίποτε, διότι αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτε», λέει αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αναμφίβολα έχουμε υπάρξει υπερβολικά διστακτικοί θέτοντας όρια στην δράση μας απέναντι σε κάποιον που δεν έχει όρια και είναι ο επιτιθέμενος».

«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει στην Ουκρανία. Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη. Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια θα έχουν οι γειτονικές χώρες, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Λιθουανία και τόσες άλλες; Και εν τέλει, ποια αξιοπιστία θα έχουν οι Ευρωπαίοι που θα έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια, που θα έχουν πει ότι διακυβευόταν η ασφάλεια της ηπείρου και δεν έδωσαν στον εαυτό τους τα μέσα για να σταματήσουν την Ρωσία; Κατά συνέπεια, ναι, δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε».


Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί επίσης για την άνοδο των εθνικιστών στην Ευρώπη λέγοντας ότι είναι «όλοι» «κρυφοί brexiters» και «παίρνουν όμηρο» την ήπειρο με «μία και την αυτή ρητορική ψεύδους».


«Ο Εθνικός Συναγερμός (της Μαρίν Λεπέν) ήθελε την έξοδο από την Ευρώπη, από το ευρώ, απ’ όλα. Τώρα δεν λέει πια τίποτε. Κερδίζει από την Ευρώπη θέλοντας να την κατραστρέψει χωρίς να λέει τίποτε», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στην συνέντευξή του στον Economist πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Με κάποιον τρόπο είναι σαν να λέγαμε “δεν είναι σημαντικό να εμπιστευθούμε την τράπεζα στους ληστές” », προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην συνέντευξή του στον Economist επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, εφόσον βεβαίως η ίδια το ζητήσει, επισημαίνοντας πως «δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει».


«Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο διότι έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «δείξαμε διστακτικότητα θέτοντας τα όρια της αντίδρασής μας σε κάποιον που δεν έχει δισταγμούς και είναι επιτιθέμενος».

«Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να δώσουμε στην Ουκρανία τα μέσα που χρειάζεται για να αντισταθεί» είπε επίσης ο Μακρόν, επισημαίνοντας εκ παραλλήλου ότι «η αξιοπιστία εξαρτάται επίσης από την ικανότητα αποτροπής, χωρίς να ανακοινώνουμε εκ των προτέρων τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε». Ερωτηθείς ο Γάλλος πρόεδρος αν οι σύμμαχοι θα ευθυγραμμιστούν με τις απόψεις του περί αποστολής χερσαίων δυνάμεων, απάντησε ότι αν η Ρωσία αποφάσιζε να προχωρήσει πιο μακριά τότε αναμφίβολα το ερώτημα θα ετίθετο και ότι γι’ αυτόν τον λόγο επεδίωξε μία στρατηγική αφύπνιση έναντι των ομολόγων του αλλά και έναντι των εθνών της Δύσης. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι από το 2022 και μετά η Ρωσία προσέθεσε και την πυρηνική απειλή στο λεξιλόγιό της.

Η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε μία υπερεξοπλισμένη δύναμη που εξακολουθεί να επενδύει μαζικά στον τομέα των εξοπλισμών κάθε τύπου και που δεν έχει τη φήμη χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε μία δύναμη περιφερειακής αποσταθεροποίησης και ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *