Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή: Στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν, στον Λίβανο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου – Οι ΗΠΑ εργάζονται για την λήξη του πολέμου «το ταχύτερο δυνατό»


Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ, αλλά και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει σήμερα για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον ωθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Μπλίνκεν φτάνει αύριο στο Ισραήλ, υπό το βάρος της διαρροής του εγγράφου με το οποίο το Ισραήλ ενημέρωνε την Ουάσινγκτον για τους πιθανούς στόχους της απάντησής του στο Ιράν. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του ζητήματος είναι και το γεγονός ότι το Ισράηλ, έξι μέρες μετά τη διαρροή δεν έχει αγγίξει δημοσίως το ζήτημα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει και τα άλλα δύο βασικά μέτωπα του Ισραήλ, δηλαδή, τον Λίβανο και τη Γάζα.

Στη Βηρυτό ο Χόχσταϊν

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Έιμος Χόχσταϊν δήλωσε σήμερα στη Βηρυτό πως η Ουάσινγκτον εργάζεται για μια διευθέτηση «το ταχύτερο δυνατό” της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ στη βάση του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, όμως η δέσμευση των δύο πλευρών να το εφαρμόσουν δεν είναι πλέον αρκετή.

Σε δήλωση στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο Αμερικανός απεσταλμένος προειδοποίησε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου” να συνδέεται η τύχη του «με άλλες συγκρούσεις στην περιοχή”.


Είναι η πρώτη επίσκεψη του Έιμος Χόχσταϊν, ο οποίος είπε ότι εργάζεται «χωρίς ανάπαυλα” για κατάπαυση του πυρός, αφότου η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μετατράπηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε ανοικτό πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να θέσουν τέλος στη σύγκρουση «το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

«Tο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ δεν είναι αρκετό»

«Η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701 (του ΟΗΕ), σε αυτό θα πρέπει να μοιάζει η λύση», πρόσθεσε.

Το ψήφισμα αυτό που έβαλε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ το 2006 προβλέπει παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Το ψήφισμα 1701 κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο το 2006 αλλά (…) κανείς δεν έκανε τίποτα για το θέσει σε εφαρμογή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η δέσμευση των δύο πλευρών να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπέρι, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya, η επίσκεψη του Έιμος Χόχσταϊν είναι η τελευταία ευκαιρία πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί λύση στον Λίβανο.

Ο Χόχσταϊν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, που κάλεσε τον ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να ανανεώσει τη δέσμευση εφαρμογής του ψηφίσματος 1701.

Οι απαιτήσεις του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο

Την περασμένη εβδομάδα, το Τελ Αβίβ παρέδωσε στην Ουάσιγκτον έγγραφο με τους όρους του για μια διπλωματική λύση του πολέμου στο Λίβανο, η οποία θα επιτρέπει στους εκτοπισμένους αμάχους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφεραν στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έδωσε το έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της σημερινής επίσκεψης του απεσταλμένου του προέδρου Μπάιντεν στη Βηρυτό, Άμος Χόχσταϊν, με σκοπό να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τον Λιβανέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μανπίχ Μπέρι και άλλους κρατικούς αξιωματούχους

Οι ισραηλινές απαιτήσεις, που διαμορφώθηκαν μετά από διαβουλεύσεις του υπουργείου Άμυνας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), επικεντρώνονται στη δυνατότητα του ισραηλινού στρατού να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί, ούτε θα ξαναφτιάξει τη στρατιωτική της υποδομή στο νότιο Λίβανο, καθώς και στη δυνατότητα της ισραηλινής αεροπορίας να πετά ελεύθερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Όμως και τα δύο αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν τη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πολύ απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι θα υπονόμευαν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια χθες Κυριακή, ο Μπέρι προειδοποίησε ότι η επίσκεψη Χόχσταϊν είναι «η τελευταία ευκαιρία πριν από τις αμερικανικές εκλογές για να βρεθεί λύση» στον πόλεμο στον Λίβανο, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η χώρα του αρνείται να τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, κάτι που ουσιαστικά απαιτεί το Ισραήλ.

Ο Χόχσταϊν πιέζει για μια ευρεία ανάπτυξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο ως μέρος κάθε διπλωματικής λύσης που τερματίζει τον πόλεμο στον Λίβανο, όμως τα τελευταία χρόνια ο λιβανέζικος στρατός είχε πολύ περιορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, η οποία ελέγχεται κυρίως από τη Χεζμπολάχ.

Παρά το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο του 2006, η UNIFIL μετά βίας εφάρμοσε το ψήφισμα 1701 και δεν κατάφερε να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ από το να κατασκευάσει μια σημαντική στρατιωτική υποδομή στο νότιο Λίβανο κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ θέλει επίσης να αναβαθμίσει την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ώστε να μπορεί να βοηθά τον λιβανέζικο στρατό στην αποτροπή ανάπτυξης ένοπλων οργανώσεων ή ατόμων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Βηρυτού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *