Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, σίδηρος, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγγάνιο και ριβοφλαβίνη.
Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, καροτίνες, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη. Αυτά τα ισχυρά, θρεπτικά συστατικά, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών και φλεγμονωδών ασθενειών, ενώ προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και του δέρματος.
Οι ξηροί καρποί θεωρούνται συνήθως ως ένα σνακ για να μας κρατήσει μακριά από το ανθυγιεινό τσιμπλόγημα και να μας κόψει την πείνα, αλλά είναι επίσης ένας τρομερός σύμμαχος για την υγεία και πρέπει να ενσωματωθεί στη διατροφή εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος και παράλληλα να ενισχύσουμε την ενέργειά μας.
Φουντούκια
Η κατανάλωση αυτής της ποικιλίας ξηρών καρπών συνιστάται ιδιαίτερα στην περίπτωση των αθλητών. Μάλιστα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, κατά μέσο όρο ίση με 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετική τροφή για την ανάπτυξη των μυών.
Επιπλέον, τα φουντούκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στους μύες, προάγοντας τη σωστή λειτουργία τους και επιτρέποντάς τους να συστέλλονται χωρίς προβλήματα.
Επιπλέον, η κατανάλωση φουντουκιών είναι χρήσιμη για την ευεξία του πεπτικού συστήματος. Το μαγγάνιο που υπάρχει σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς ενεργοποιεί τα πεπτικά ένζυμα, προάγει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και βοηθά το έντερο να διατηρεί τακτική διέλευση. Συμπέρασμα; Βοηθούν να ξεφουσκώνει η κοιλιά και να νιώθουμε πιο ανάλαφροι.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φώσφορο (510mg/100g) και ασβέστιο (260mg/100g) βοηθά στη βελτίωση της ανοργανοποίησης των οστών, η οποία, με τη σειρά της, προάγει τη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωσή τους.
Στην περίπτωση των ατόμων με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα συνιστώνται ανεπιφύλακτα ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος, στην πρόληψη της υπέρτασης και των παθολογιών που σχετίζονται με αυτήν, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης επιτρέπει να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τέλος, τα αμύγδαλα έχουν υψηλή χορταστική δύναμη και επομένως η κατανάλωσή τους βοηθά στο να κρατηθεί μακριά το αίσθημα της πείνας και στον έλεγχο της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Πεκάν
Το καρύδι πεκάν είναι ο καρπός ενός δέντρου που φύεται στη Βόρεια Αμερική. Η κατανάλωση αυτής της ποικιλίας ξηρών καρπών, πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).
Επιπλέον, με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, τα πεκάν συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, με συνέπεια τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.
Τέλος, το καρύδι πεκάν είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο, δύο χημικά στοιχεία που εμπλέκονται στις ανταλλαγές μεταξύ των νευρικών κυττάρων, βοηθώντας τα νευρικά ερεθίσματα να φτάσουν στον εγκέφαλο. Είναι λοιπόν μια ιδιαίτερα κατάλληλη τροφή για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της ικανότητας μάθησης.
Φιστίκια Αιγίνης
Το φιστίκι είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή διαθέτουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που υπάρχουν συνήθως σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη φιστικιού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των υγιών κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο ενάντια στις ασθένειες και την πρόωρη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου.
Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β, τα καρύδια είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της αναιμίας και την παροχή στον οργανισμό με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται.