Υπουργείο Εργασίας: Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέλαβε χθες επίσημα ο Άδωνις Γεωργιάδης και μαζί με αυτό, τις «καυτές» προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, καθώς περιλαμβάνει αρκετές από τις δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος της Νέα Δημοκρατίας, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, στους μισθούς, η επαναφορά του επιδόματος των τριετιών και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.


Η βασική προτεραιότητα είναι, φυσικά, η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, κάτι ακόμα που θα κληθεί να χειριστεί η κυβέρνηση το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών, είναι η επαναφορά του επιδόματος των τριετιών.

Παράλληλα, αναμένεται και η σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Την ίδια στιγμή, έχει τεθεί ως στόχος και η μείωση της ανεργίας κάτω από 10% το 2025 και κάτω από 8% το 2027, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τις συντάξεις, αναμένεται νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024, ενώ νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις εκκρεμείς συντάξεις. Επιπλέον στόχο αποτελεί η καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ εντός δύο μηνών.


Επίσης, μερικές από τις εξαγγελίες είναι η εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, αλλά και η διενέργεια αυστηρών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, με ανάρτηση εβδομαδιαίας αναφοράς με τους ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.


Στον τομέα της εργασιακής κατάρτισης, αναμένονται κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση, διαμόρφωση Ψηφιακής Πύλης Προγραμμάτων κατάρτισης και νέα ψηφιακή πλατφόρμα με σύγχρονες, εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους. Επίσης, θα υπάρξει εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης και Εθνικό Μητρώο Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Τέλος, θα γίνει εισαγωγή μόνιμου προγράμματος 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.

Στις προτεραιότητες της επόμενη τετραετίας είναι και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *