Π. Μαρινάκης: Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση για ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές


«Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση για ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.


Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποιο είναι το στρατηγικό πρόταγμα της κυβέρνησης για τη δεύτερη 4ετία; Σας ανησυχεί η διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών; Πως σκέφτεστε να ανακτήσετε την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων;

Κορυφαία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την δεύτερη τετραετία είναι η συνέχιση της αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών. Δεσμευθήκαμε το 2023 ότι το 2027 στην Ελλάδα θα έχουμε μέσο μισθό 1500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ. Υπάρχουν δύο τρόποι να το πετύχεις αυτό. Ο πρώτος είναι με δανεικά λεφτά, υποθηκεύοντας τις επόμενες γενιές, κάτι που, δυστυχώς, συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν στη χώρα μας. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον οποίο μέσα σε πέντε χρόνια μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες βρήκαν δουλειά και πολλοί εξ’ αυτών με καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι το 2019.

Το 2019 μισθούς πάνω από 1000 ευρώ έπαιρνε το 30,7% των μισθωτών, ενώ σήμερα το 45,7%. Με μισθούς μέχρι 1000 ευρώ το 2019 αμειβόταν το 69,3% των μισθωτών. Σήμερα αυτό το ποσοστό είναι 54,3%. Θέλουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουμε την πίτα και αυτό κάνουμε.


Ως προς τη δυσαρέσκεια, την οποία την κατανοώ, είναι δεδομένο ότι, επειδή ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο, οι πολίτες περιμένουν να δουν περισσότερα. Είναι, όμως, άδικο και ισοπεδωτικό να παραγνωρίζουμε τα βήματα που έχουν γίνει. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα για ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, για καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερα εισοδήματα. Όχι απλώς ως αντίβαρο στις αυξημένες τιμές αλλά ως εισιτήριο για να γίνεται καθημερινά η ζωή των πολιτών καλύτερη.

Θεωρείτε επαρκείς τις «παροχές», που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός σε γιατρούς, συνταξιούχους, αλλά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες; Εκτιμάτε ότι οι παρεμβάσεις για το στεγαστικό είναι ικανές να αποκλιμακώσουν τις «αλμυρές» τιμές στην αγορά;

Οι ανάγκες είναι απεριόριστες αλλά οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Σε μια χώρα που μέσα σε λίγα χρόνια έχασε το 1/4 του ΑΕΠ της και οι πολίτες βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο που είχαν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι αυτά τα οποία ανακοινώνεις και υλοποιείς είναι αρκετά. Θα σας πω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Οι συνταξιούχοι τα τελευταία τρία χρόνια παίρνουν τις συντάξεις τους μέσα σε λίγους μήνες και ανακτούν σταδιακά αυτά που τόσο άδικα στερήθηκαν, το ίδιο κι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, το ίδιο και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που στηρίζονται με συνέπεια και σχέδιο χωρίς πια να νιώθουν αόρατες.

Το στεγαστικό είναι απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, αφού υπενθύμισε τις σημαντικές κινήσεις που έχει κάνει η Κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσω του οποίου 10.000 άνθρωποι απέκτησαν το δικό τους σπίτι, την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω», το πρόγραμμα στέγασης και εργασίας για αστέγους, περιέγραψε αναλυτικά το πως θα βγουν στην αγορά όλο και περισσότερα κλειστά σπίτια με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τόσο υπέρ της μακροχρόνιας μίσθωσης όσο και προς την κατεύθυνση του να ανακαινιστούν και να βγουν στην αγορά περισσότερες κλειστές κατοικίες.

Υγεία και Παιδεία θεωρούνται άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες. Ποιες είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα;

Στην Υγεία αυτή τη στιγμή συντελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης νοσοκομείων και κέντρων υγείας, από συστάσεως ΕΣΥ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παρά τις συντονισμένες επιθέσεις και τα fake news το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάθε άλλο παρά υπό κατάρρευση είναι, αφού ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ είναι ακόμα μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν πριν πέντε χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2019 στα νοσοκομεία υπηρετούσαν συνολικά 78.000 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων σχεδόν 54.000 ήταν γιατροί και νοσηλευτές. Σήμερα συνολικά στα νοσοκομεία υπηρετούν 86.000 άτομα εκ των οποίων 59.000 γιατροί και νοσηλευτές. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με βάση και τις αντοχές της οικονομίας μας, να δίνει όλο και περισσότερα οικονομικά κίνητρα τόσο στους ήδη εργαζόμενους, όσο και στους εν δυνάμει εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Έτσι, όσοι υπηρετούν ήδη θα παραμείνουν και το ΕΣΥ θα γίνει ελκυστικό για όσους θέλουν να δουλέψουν σ’ αυτό. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε, με άμεσους ή έμμεσους τρόπους, δηλαδή με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που περιέγραψε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, αλλά και με επιπλέον κίνητρα, όπως είναι η διευκόλυνση του ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η Παιδεία στην Ελλάδα είναι ένας τομέας στον οποίο θέλουμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερο τον στόχο της διπλής σύγκλισης που έχουμε θέσει ευρύτερα για την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε, δηλαδή, τόσο να συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά στάνταρς, όσο και να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες στους μαθητές και τους φοιτητές σε όλη την επικράτεια. Με τις 10.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, την νομοθέτηση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, τους διαδραστικούς πίνακες, το ψηφιακό φροντιστήριο, τις απομακρυσμένες τάξεις, την πλατφόρμα stop-bullying, την βελτίωση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά.

Σας προβληματίζει ο κατακερματισμός στο χώρο της αντιπολίτευσης; Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα μείωση του ορίου της αυτοδυναμίας η αύξηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή;

Διαφωνώ ριζικά με την εκτίμηση ότι η απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης ευνοεί την Κυβέρνηση. Το φαινόμενο αυτό είναι επιζήμιο, κυρίως, για τη χώρα. Η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των πολιτών για επίλυση των προβλημάτων τους. Κάθε κόμμα έχει τις διαδικασίες του και τα μέλη του αποφασίζουν. Δεν θα σας εκπλήξει η απάντησή μου αναφορικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου αφού, άλλωστε, το έχω ξαναπεί: δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση.

Ποια είναι η στόχευση εν όψει της νέας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη; Ανησυχείτε μήπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιστρέψουν σε περιβάλλον έντασης; Είστε αισιόδοξοι για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό;

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο δρόμος του διαλόγου έχει πολλά οφέλη για τη χώρα, όπως η συνεργασία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και έχει ως απαράβατη αρχή ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Η πορεία αυτή αξιολογείται συνεχώς.

Το Κυπριακό είναι ύψιστη πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Υπουργός καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και επαναφέρουν το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος. Τόσο στην κάτι ίδιαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, όσο και στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία προσκλήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε την γείτονα να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *