Η προστασία από διαδικτυακές απειλές και φυσικές καταστροφές στο επίκεντρο ημερίδας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων

Η προστασία των δημοσιογράφων από διαδικτυακές απειλές και όταν καλύπτουν φυσικές καταστροφές βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας για την ασφάλεια τους που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο συνεδριακό κέντρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, στη Θεσσαλονίκη.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα, Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος, στο τέλος, συνόψισε και τα συμπεράσματα από όσα ειπώθηκαν.

Την ανάγκη η καταγγελία για εκφοβισμό, απειλές και άλλα αδικήματα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να γίνει γρήγορα για να μην χαθούν τα «ηλεκτρονικά ίχνη», επισήμανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Βασίλης Παπακώστας.

Πρότεινε στους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, εργαλεία ασφάλειας, όπως vpn, να ενημερώνουν το λογισμικό που χρησιμοποιούν και να είναι προσεκτικοί με τους συνδέσμους στα email.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι οι υποθέσεις που διαχειρίστηκε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τριπλασιάστηκαν σε μια πενταετία και έφτασαν τις 10.318 το 2022 έναντι 3.120 το 2017,


Ο δημοσιογράφος, διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γιάννης Κοτσιφός εκτίμησε ότι η προστασία των δημοσιογράφων από τις διαδικτυακές απειλές περνάει κατά κύριο λόγο μέσα από την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων,των Ενώσεων Συντακτών, της Πολιτείας και των ΜΜΕ.


Όπως είπε, στόχος δεν είναι να υπενθυμίσουμε τα τεχνικά εργαλεία για την διαδικτυακή προστασία τα οποία, είναι, πλέον, ευρέως διαδεδομένα, αλλά να παρέμβουμε στο περιβάλλον που επιτρέπει στην απειλή να ανθίσει.

Η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση της παρενόχλησης στο διαδίκτυο είναι θεσμική υπογράμμισε ο δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Γιώργος Χρηστίδης. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ολλανδίας, όπου δημοσιογραφικές Ενώσεις, αστυνομία και εισαγγελικές αρχές συνυπέγραψαν ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει σειρά μέτρων προστασίας. Μεταξύ αυτών, η πιθανότητα όποιος παρενοχλεί δημοσιογράφους στο διαδίκτυο να δεχθεί «επίσκεψη» στο σπίτι του από την αστυνομία και να έρθει αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις των πράξεών του. 

Για τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2024 μίλησε το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αικατερίνη Μάντζου.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι η γραμματεία στήριξε το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, συνέβαλε στην προβολή του στο εξωτερικό και σύντομα θα θα προσχωρήσει στο μνημόνιο σύστασής του.


H εκπαίδευση των δημοσιογράφων που καλύπτουν φυσικές καταστροφές

Τον πολλαπλό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στη διαχείριση κρίσεων (πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση αποκατάσταση) ανέδειξε ο  αναπληρωτής Καθηγητής, στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Παναγιώτου.

Επισήμανε, δε, ότι πρόσφατη έρευνα του  Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του τμήματος, που αφορούσε την περίοδο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, έδειξε την αύξηση της ζήτησης για ενημέρωση από τα παραδοσιακά μέσα. Το 40% των ερωτηθέντων τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα αφιέρωσε πάνω από δύο ώρες για ενημέρωση. Η πλειοψηφία επέλεξε να ενημερωθεί από την τηλεόραση, ενώ, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην καθημερινότητ, τελευταία στην κατάταξη ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ 3 Φίλιος Στάγκος, υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες, πρέπει να λάβουν εκπαίδευση ανάλογη με αυτοί των «first responders», του μηχανισμού, δηλαδή, που είναι κομμάτι της απάντησης, όπως η ΕΜΑΚ.

Όπως εξήγησε, πρέπει να είναι αυτάρκης και αυτόνομοι, προκειμένου, όσο είναι δυνατόν. να μην χρειαστούν βοήθεια τρίτου

Την ανάγκη οι δημοσιογράφοι να πάρουν μέρος σε πρακτικά μαθήματα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους όταν καλύπτουν μεγάλες πυρκαγιές επισήμανε ο καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας. Τα μαθήματα αυτά, θα μπορούσαν να αφορούν τον τρόπο που επηρεάζουν την εξέλιξη της φωτιάς η καύσιμη ύλη, οι καιρικές συνθήκες και η τοπογραφία, αλλά και τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό του δημοσιογράφου στο πεδίο.

Λάθη λόγω έλλειψης χρόνου και του ανταγωνισμού μεταξύ των ΜΜΕ είναι πιθανόν να κάνει ο δημοσιογράφος που καλύπτει φυσικές καταστροφές, τόνισε ο Χρήστος Νικολαΐδης από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να παρέχουν στους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές μέσα προστασίας, ενώ η αστυνομία πρέπει να μην εμποδίζει την πρόσβασή τους

Αμοιβή έκτακτων αναγκών και επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, γενικό γραμματέα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας, Κωνσταντίνο Γκιάστα.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι ακόμα και έμπειροι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, η οποία είχε ρόλο συντονιστή στο πάνελ για τις φυσικές καταστροφές. Το πάνελ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων απέναντι στις κυβερνοαπειλές συντόνισε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Μακεδονίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σταύρος Τζίμας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Αποστόλος Βεϊζαδές και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *