Άγιο Όρος: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας από τη σεισμική δραστηριότητα


Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα οι καθηγητές Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, Γιώργος Καρακαίσης, και Μανώλης Σκορδίλης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού.


“Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν, όπως πάντοτε κάνουν, οι επιστήμονες μας και συζητήσαμε και περαιτέρω κάποιες δυνατότητες για την καλύτερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να έχουν πιο ασφαλείς πληροφορίες για ότι φαινόμενα δίνει η περιοχή για να μπορούν να έχουν μια πιο ασφαλή προσέγγιση και εκτίμηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δεν γεννά κανένα λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας”, δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.

Σε ερώτηση πόσο καιρό ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης απάντησε: “Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε. Δεν το ξέρουμε. Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες επίμονες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν κράτησαν κάποιους μήνες. Δεν νομίζω ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά χρονικά αυτή η δραστηριότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και το πότε ακριβώς θα σταματήσει”.

Σε ότι αφορά στο μέγεθος των σεισμών που περιμένουμε τόνισε πως “το ρήγμα το οποίο έχει διεγερθεί είναι σχετικά μικρό, επομένως θα είμαστε στα μεγέθη που γίνονται τώρα οι σεισμοί. Δεν υπάρχει κάποια εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος που θα μπορούσε να δώσει κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα”.

Για το ρήγμα της Ιερισσού είπε ότι είναι βορειότερα και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να διεγερθεί από το σεισμό που έγινε στο Άγιον Όρος.


“Αν είχατε τη δυνατότητα να δείτε είτε στο site του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ, είτε του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα θα βλέπατε μια διάσπαρτη σεισμικότητα σε όλο τον ελληνικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Στην Ελλάδα τέτοιου είδους σεισμικές εξάρσεις δεν είναι ασυνήθεις”, επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καρακαίσης.

Ο κ. Παπαζάχος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και στη διάρκεια της σύσκεψης οι συμμετέχοντες επικοινώνησαν και με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αλκιβιάδη Στεφανή.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *