«Σε λίγους μήνες μπορεί να ξεκινήσει η κορυφαία νομοθετική και εξόχως πολιτική πρωτοβουλία από το Κοινοβούλιο- η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος. Θα παρουσιάσουμε συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων, όπως αναθεώρηση Συνταγματικών Διατάξεων που θα προστατεύουν, άρα και θα διευκολύνουν την αποτελεσματικότερη διοίκηση, την αποτελεσματικότερη νομοθέτηση και την αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη παράμετροι που σχετίζονται με τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, την οικονομία και τη δυνατότητα ύπαρξης ποιοτικής μη κρατικής ανώτατης εκπαίδευσης». Αυτό τόνισε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του 11ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σε ρόλο πρωταγωνιστή στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις».
Συνεχίζοντας την αναφορά του για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Μπούγας είπε ότι σε επίπεδο διαλόγου θα μας απασχολήσουν πολλά θέματα, τονίζοντας ότι ως υψηλό στόχο οφείλουμε να έχουμε την περαιτέρω θωράκιση και σταθερότητα του Συντάγματός μας, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των καιρών. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος του ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος δικαστικός χάρτης
Ο κ. Μπούγας γνωστοποίησε ότι αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη, μία «σημαντική μεταρρύθμιση», όπως ανέφερε, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί τις προσεχείς εβδομάδες από την ελληνική Βουλή. Σε ό,τι αφορά τη Διοικητική Δικαιοσύνη, ο ίδιος ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της διαδικασίας ενώπιον του ΣτΕ».
Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ Εθνικού Συντάγματος και Ενωσιακού Δικαίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πρόκειται για σχέση «δυναμική». «Το Ενωσιακό Δίκαιο σέβεται τις διαφορετικές παραδόσεις και τον πλουραλισμό των εθνικών Δικαίων των κρατών μελών», σημείωσε και υπογράμμισε ότι το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν πρέπει να οδηγήσει τους λαούς στην παραίτηση από την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα. «Η αξία των ανθρώπου δεν είναι έννοια ουδέτερη στον ευρωπαϊκό χώρο, προσδιορίζεται μέσα από το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το δικαιικό περιβάλλον, όπου αναπτύσσεται ο Ευρωπαίος πολίτης», ανέφερε.
Το Συνέδριο διεξάγεται σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν αύριο