Παπαθανάσης: Το DNA της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό κόσμο

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και το επενδυτικό κλίμα εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας με αρμοδιότητα της επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 10 και 13 Απριλίου, υπό την αιγίδα της ΑΕ, Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του One Channel, Σταμάτης Ζαχαρός.


«Κάτι σωστό έχει γίνει σ’ αυτή τη χώρα. Και αυτό το σωστό προσελκύει επενδύσεις. Το DNA της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί μια πεποίθηση και μια εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό κόσμο, ότι η χώρα είναι σταθερή, πιστεύει στη δημοσιονομική πειθαρχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαθανάσης.

Ο υπουργός τόνισε ακόμα πως «Η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο μείωσης χρέους προς ΑΕΠ. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα που για πρώτη χρονιά το 2024 θα καλύψει τις πληρωμές των δανείων μας. Είμαστε μια χώρα που αποτελούμε παράδειγμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν πέντε χρόνια».

Απαντώντας στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για «αποεπένδυση» με κλείσιμο γνωστών βιομηχανιών της χώρας, ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Δεν έχουμε σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν αλλάζει το κράτος από τη μια μέρα στην άλλη. Το μεγάλο καρκίνωμα που λέγεται γραφειοκρατία που είναι σαν Λερναία Ύδρα. Για να το αντιμετωπίσουμε έχουμε εμπιστευτεί τον ιδιωτικό τομέα, βγάλαμε έξω από το κράτος πολλές δουλειές που έκανε το κράτος. Πιστεύουμε στον ιδιωτικό τομέα, εμπιστευόμαστε να δώσουμε έξω τους ελέγχους, τους ορκωτούς ελεγκτές, τους μηχανικούς. Δημιουργούμε μια ζώνη άνεσης και ευκολίας για τον επιχειρηματικό κόσμο ώστε να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη. Αυτή είναι μια συνεχιζόμενη δράση για να εξαφανίσουμε τη γραφειοκρατία».

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης στη χώρα, μίλησε για το νέο νόμο που «επιταχύνει κατά 30% τον χρόνο των δικαστικών αποφάσεων. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη για μια απόφαση είναι 600 μέρες, στην Ελλάδα είναι 1500. Με το νόμο που έρχεται θα πέσουμε περίπου στις 1000 μέρες. Πάλι περισσότερο από την Ευρώπη, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα».


Απαντώντας στην κριτική πως οι επενδύσεις στη χώρα δεν είναι παραγωγικές, σημείωσε: «Έχει μεγάλη αξία να δούμε πώς στέκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Όταν έχεις μια χώρα που είναι μέσα στις πρώτες στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, την ώρα που άλλες μπαίνουν στον έλεγχο υπερβολικού ελλείμματος. Όταν έχεις μια χώρα που φτάνει ή προσεγγίζει τον πρωταθλητή στις εξαγωγές. Όταν έχεις μια χώρα που έρχονται μεγάλες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν, θα πρέπει να αντιληφθεί κάποιος ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, παίρνει χρόνο αλλά συμβαίνει».


Τέλος, ο Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε κρίσιμο το γεγονός ότι βελτιώνονται συνεχώς οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης και τόνισε πως: «Μόνο έτσι θα κρατήσουμε σταθερό το κόστος δανεισμού, οποιαδήποτε παρέκκλιση θα μας οδηγούσε σε άλλου είδους εκτροπές και νομίζω οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα πρέπει να είναι σίγουροι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον στόχο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις θα τον πιάσουμε. Έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τα τελευταία 14 χρόνια, έρχονται και επενδύσεις που δεν καταγράφονται, είναι η εκτέλεση των συμβάσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προσβλέπουμε σε μια πολύ καλή χρονιά. Όλοι και όλες πρέπει να είναι σίγουροι για την πορεία της χώρας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *