Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει σημαιοστολισμό, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελετή στο μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα, με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων. Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης θα έχει συνάντηση και με τον Πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατς. Επιπλέον, χθες Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε Κεντρική Εκδήλωση Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τόσο οι σημερινές εκδηλώσεις, όσο και η χθεσινή στο Μέγαρο Μουσικής, διοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά την έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής, αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα ,το οποίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «υπήρξε η μεγαλύτερη κτηνωδία που γνώρισε η παγκόσμια ιστορία», ενώ υπογράμμισε ότι «βασική προϋπόθεση για να πορευθεί η ανθρωπότητα τον δρόμο της ειρήνης και του ουμανισμού, είναι να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και να κεφαλαιοποιήσουμε τα διδάγματα από την πιο μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας». Ο Γ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργική συνεργασία που έχει διαχρονικά με τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρό της Α. Ταραμπουλούς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Π. Πικραμένος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, ο Πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ, ο Πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς, η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, οι Βουλευτές Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Κουμουτσάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Χ. Ρώμας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Δημόπουλος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πρεσβείας του Ισραήλ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της Εκκλησίας, φορέων κ.α.
Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά το χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γεμάτοι συγκίνηση και δέος για να αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής και φασιστικής βίας. Το Ολοκαύτωμα υπήρξε η μεγαλύτερη κτηνωδία που γνώρισε η παγκόσμια ιστορία, μια ανόσια πράξη που κλόνισε συθέμελα την πίστη στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και έφερε στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Μια τραγική ιστορική συνθήκη, που ανέδειξε τη διαχρονική ανάγκη για την ανθρωπότητα να βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους φαινόμενα και κινήματα που στρέφονται ενάντια στον ελεύθερο νεωτερικό τρόπο ζωής, απεμπολώντας τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας – κοινωνικές αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι στον ρου της ιστορίας. Βασική προϋπόθεση για να πορευθεί η ανθρωπότητα τον δρόμο της ειρήνης και του ουμανισμού, είναι να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη, να κεφαλαιοποιήσουμε τα διδάγματα από την πιο μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτή τη φρικτή κατάπτωση του ανθρώπινου είδους.
Δυστυχώς, η συγκυρία την οποία διανύουμε, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μετά από δεκαετίες, είμαστε και πάλι θεατές ενός αιματηρού πολέμου στις πύλες του δυτικού κόσμου, μετά από την αναίτια εισβολή στην επικράτεια ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους, με τον κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης να είναι πλέον ορατός. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών – στρατιωτών και αμάχων – η αναζωπύρωση του εθνικιστικού μίσους, η καταστροφή υποδομών και εγκαταστάσεων που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, μας οδηγεί σε ένα λυπηρό συμπέρασμα: ότι παρά την ανεξίτηλη τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανθρωπότητα δεν αξιολόγησε όπως πρέπει τα διδάγματα της ιστορίας. Είναι λοιπόν άμεσο και επιτακτικό το ηθικό καθήκον όλων μας, όσοι και όσες θέλουμε να έχουμε τον ζηλευτό τίτλο του ενεργού πολίτη, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος. Προφανώς, η εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα είναι ο βασικός όρος για την επίτευξη αυτού του στόχου, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Αν κάτι μπορεί να μιλήσει απευθείας στην καρδιά του κάθε ανθρώπου, είναι η προσωπική μαρτυρία αυτών που έζησαν τον εφιάλτη – των ελάχιστων επιζώντων, αλλά και όσων η μαρτυρία τους καταγράφηκε σε γραπτά ή οπτικοακουστικά αρχεία.
Είναι η ώρα να έρθουν στο φως και να γίνουν κοινό κτήμα της κοινωνίας τα μαρτύρια των Ελλήνων Εβραίων αδελφών μας. Να μάθουμε με λεπτομέρειες και από «πρώτο χέρι» τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να μετατραπεί σε ναζιστικό θηρίο. Να διδαχθούμε από τις πράξεις αλληλεγγύης των Ελλήνων που προστάτευσαν τους διωκόμενους Εβραίους, ατομικά ή συλλογικά, όπως στο παράδειγμα της κοινότητας της Ζακύνθου. Να πάρουμε μαθήματα από τις μαρτυρίες των επιζώντων για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να παραμείνει άνθρωπος ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι και να στήσει από την αρχή τη ζωή του, με δύναμη και αξιοπρέπεια. Είναι η ώρα να πάρουμε στα χέρια μας τη σκυτάλη της μνήμης και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές, για να μην σκεπαστεί ποτέ ξανά το φως του ανθρωπισμού από το σκοτάδι της κτηνωδίας. Γιατί αποτελεί ύψιστο χρέος μας να μην επιτρέψουμε σε αυτούς που μισούν τον άνθρωπο να ονειρεύονται ότι μια μέρα θα κυριαρχήσουν στην ανθρωπότητα. Η θυσία των εκατομμυρίων Εβραίων μας θυμίζει πάντα αυτό το καθήκον. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».