Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης – Εξελέγη με 247 ψήφους

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, που έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Το αξίωμα κατέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, με ευρύτατη πλειοψηφία, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει προταθεί για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, από την κυβερνώσα παράταξη.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές και ο Νικήτας Κακλαμάνης έλαβε τις 247 από αυτές τις ψήφους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο κ. Κακλαμάνης κατέλαβε την έδρα, απ’ όπου πραγματοποίησε την ευχαριστήρια ομιλία του.

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχουν απλώς 300 πρόσωπα-πρότυπα για τον ελληνικό λαό»


Ο κ. Κακλαμάνης στην ομιλία του, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, υποσχέθηκε ότι στο τέλος της θητείας του θα έχει προσπαθήσει να κάνει ότι μπορεί ώστε κανείς να μη μετανιώσει για την ψήφο που του έδωσε.

«Σε αυτήν την αίθουσα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά 300 πρόσωπα που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τον ελληνικό λαό. […] Αρκεί να συνομολογήσουν την πίστη τους στα γνήσια δημοκρατικά ιδεώδη, στην ανθρωπιά, την ακεραιότητα και τη φιλοπατρία», όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στην εκλογή του, είπε ότι «η ψήφος σας ένωσε και πάλι το Κοινοβούλιο απ’ άκρη σ’ άκρη. Η σταθερή, πεισματική πίστη στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια με συγκινούν βαθιά και αποδεικνύουν ότι η αλήθεια της πορείας και των προθέσεών μου δεν διαψεύστηκε ποτέ».

Κάνοντας προσωπική αναδρομή, ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω στο 1990, όταν εξελέγην για πρώτη φορά βουλευτής της Α’ Αθηνών, δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτό που ζω και αισθάνομαι σήμερα. Ακόμα περισσότερο, δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ως μικρό παιδί που κάποτε έπαιρνε το πλοίο από την Άνδρο για να σπουδάσει και να γίνει γιατρός, ότι θα ζούσα σήμερα μια τέτοια κορυφαία στιγμή. Μια στιγμή που σηματοδοτεί τον τερματισμό ενός πολιτικού μαραθώνιου δρόμου. Για όλα αυτά οφείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” (τόσο σε εσάς, όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη). Όπως οφείλω και ένα ακόμα πιο μεγάλο “ευχαριστώ” στους Αθηναίους. Στους ανθρώπους που με έζησαν και τους έζησα επί δεκαετίες. Σε αυτούς που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επενδύουν σε μένα με μια ψήφο καρδιάς».

Απευθύνοντας μάλιστα «δυο λόγια “πατρικά”» στους βουλευτές, είπε: «Ο καθένας από εμάς που βρίσκεται σήμερα στην αίθουσα αυτή κρατά στα χέρια του δύο πολύτιμα δώρα.

Το πρώτο είναι η τιμή και συνάμα το ειδικό βάρος της ψήφου από τον ελληνικό λαό, ο οποίος του έδωσε το δικαίωμα να βρίσκεται σήμερα εδώ. Ένα δικαίωμα που γεννά όχι ίσες, αλλά πολλαπλάσιες υποχρεώσεις απέναντί του.

Το δεύτερο δώρο έχει ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου, μέσα από μια μακραίωνη, περιπετειώδη πορεία για να βρεθεί τελικά στα χέρια μας. Πρόκειται για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ως μετεξέλιξη της Αθηναϊκής, την οποία κληθήκαμε εμείς να υπηρετήσουμε».

Κλείνοντας, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα και των πρώην προέδρων της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Νίκου Βούτση, ο κ. Κακλαμάνης προέβλεψε ότι οι καιροί που έρχονται θα γεννήσουν νέες προκλήσεις, με τις οποίες καλούμαστε να αναμετρηθούμε και να βγούμε νικητές. Έδωσε μάλιστα «μόνο μία υπόσχεση: Ότι στο τέλος της θητείας μου θα έχω προσπαθήσει να κάνω ό,τι μπορώ, ώστε να μην έχει μετανιώσει καμιά και κανείς από σας για την ψήφο που μου προσφέρατε σήμερα».

«Εύχομαι στον συνάδελφο και φίλο Νικήτα Κακλαμάνη η θητεία του στην προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα ακόμα θετικό κεφάλαιο στην πολύχρονη πολιτική του ιστορία» ανέφερε, ο προεδρεύων, α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, καλώντας τον κ. Κακλαμάνη να καταλάβει το έδρανο του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι και επίσημα ο 14ος Πρόεδρος της Βουλής. Εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τον στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να τονίσουν και τη διαφορετική στάση σε σχέση με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να δείξουν την αντιδιαστολή σε σχέση με την επιλογή του πρωθυπουργού.

Σε αυτούς τους βουλευτές προστίθενται και εκείνοι της Ελληνικής Λύσης, όπως και των Σπαρτιατών, αλλά και η πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών.

Συνολικά 50 ήταν τα «παρών» και προήλθαν από ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, όπως και από τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες.

Υπενθυμίζεται ότι τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη εξέφρασαν, επίσης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η Νέα Αριστερά είχε αποφασίσει να δηλώσει «παρών» ενώ την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν ΚΚΕ, “Νίκη” και Πλεύση Ελευθερίας.

Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του σώματος, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ποιος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης

Ο Νικήτας Κακλαμάνης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1946. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971 και ειδικεύτηκε στον τομέα της Ακτινοθεραπείας – Ογκολογίας. Το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1989 εξελέγη ομόφωνα επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην Ογκολογία – Ακτινοθεραπεία.

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ το 1990, της οποίας διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών και τον Ιούνιο του 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής με το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, διετέλεσε τακτικό μέλος των μεικτών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέφθηκε, επισήμως, δέκα φορές την Τουρκία και είχε συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας, προσπαθώντας να προωθήσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ελληνισμού της Πόλης.

Στις εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ και στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας του κόμματος. Έναν χρόνο αργότερα εξελέγη συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ.

Στις εκλογές του 2004 επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, κερδίζοντας μία εκ των κορυφαίων θέσεων στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών του.

Στις 17 Ιουνίου 2012 εκλέγεται εκ νέου βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ.

Το 2015, στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών και στις 6 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, επανεξελέγη Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής συγκεντρώνοντας 267 ψήφους από το σύνολο των βουλευτών.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Α’ Αθηνών και στις 18 Ιουλίου εξελέγη Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής καθώς ψηφίστηκε από 290 βουλευτές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Από το 1975 έως και το 2008 υπηρέτησε στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο», όπου από το 1983 ήταν υπεύθυνος ενός από τα δύο τμήματα Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου. Έχει μεγάλο επιστημονικό-ερευνητικό έργο και είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες.

Από το 1975 έως το 1989 ασχολήθηκε με τον ιατρικό συνδικαλισμό εκλεγόμενος συνεχώς πρώτος σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών. Κορύφωση αυτής της πορείας είναι η εκλογή του το 1987, για δεύτερη φορά, στη θέση του γενικού γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με το πρωτοφανές ποσοστό του 93% των ψήφων της παράταξης με την οποία εξελέγη.

Το 1986 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και το 1987 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση στην οποία υπηρέτησε έως τον Φεβρουάριο του 2006.

Στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» και ανέλαβε, επισήμως, καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2007, έως τον Ιανουάριο του 2010.

Την 15η Μαΐου 2007 εξελέγη πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), έως τον Οκτώβριο του 2011.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *