Ούτε λεπτό δεν άφησε να πάει χαμένο ο Ντόναλντ Τραμπ από τη στιγμή που ορκίστηκε 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρώντας σε μια σειρά άμεσων σαρωτικών δράσεων, με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων.
Ήδη ακύρωσε 78 διατάγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν, απέσυρε τη χώρα από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για δεύτερη φορά από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ απένειμε χάρη στους καταδικασμένους για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Λίγο νωρίτερα, ο Aμερικανός νέος πρόεδρος ανήγγειλε πως θα ασκούσε το δικαίωμά του και θα απένειμε χάρη στους «ομήρους» αυτούς την πρώτη ημέρα της θητείας του, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Αυτό είναι για την 6η Ιανουαρίου, για τους ομήρους, περίπου 1.500 άνθρωποι θα λάβουν πλήρη χάρη», τόνισε υπογράφοντας το εκτελεστικό διάταγμα στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως προβλέπει μετατροπή των ποινών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα. Με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «όλες οι παράνομες είσοδοι θα σταματήσουν αμέσως και θα αρχίσουμε να απελαύνουμε εκατομμύρια ξένους εγκληματίες εκεί από όπου ήρθαν», πέταξε ο νέος πρόεδρος στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του. «Θα στείλω τον στρατό στα νότια σύνορα για να απωθήσει την καταστροφική εισβολή στη χώρα μας», πρόσθεσε ο 78χρονος, που έβαλε το ζήτημα της μετανάστευσης στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας του.
Χθες βράδυ, υπέγραψε άλλο διάταγμα, που θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του εδάφους, που χαρακτήρισε «γελοίο» απευθυνόμενος στον Τύπο στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά η ανάκληση αυτής της διάταξης, που συμπεριλαμβάνεται στη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει δικαστική μάχη. «Θεωρώ πως έχουμε καλούς λόγους, αλλά μπορεί να έχετε δίκιο», απάντησε ο κ. Τραμπ ερωτηθείς σχετικά.
Δεσμεύτηκε να πάρει πίσω τη Διώρυγα του Παναμά και να αλλάξει το όνομα του «Κόλπου του Μεξικού» σε «Κόλπο της Αμερικής» καθώς και ότι η κυβέρνηση του θα αναγνωρίζει πλέον μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό.
Μιλώντας για τους δασμούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι καμία χώρα πια δεν θα μας εκμεταλλεύεται, «η εποχή της παρακμής για την Αμερική τελείωσε». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου και “θα μετράμε την επιτυχία μας όχι από τους πολέμους που κερδίζουμε, αλλά από αυτούς που τελειώνουμε και από αυτούς στους οποίους δεν εμπλεκόμαστε. Θα είμαι ένας ειρηνοποιός, ένας πρόεδρος που ενώνει“, είπε.
Όσα έγιναν στην λαμπερή τελετή
Ο Τραμπ ορκίστηκε στο ίδιο μέρος όπου οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στις 6 Ιανουαρίου 2021, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που συμπλήρωσε μισό αιώνα στην πολιτική, οργάνωσε μια μετάβαση χωρίς συγκρούσεις, για τον άνθρωπο που δεν σταμάτησε λεπτό να τον γελοιοποιεί.
«Καλώς ήρθατε στο σπίτι» του είπε μάλιστα λίγο νωρίτερα, όταν ο Τραμπ με τη σύζυγό του, τη Μελάνια, πήγαν στον Λευκό Οίκο για μια τελευταία, εθιμοτυπική επίσκεψη προτού να εγκατασταθούν οι ίδιοι στο προεδρικό μέγαρο.
Πάντως, ο 82χρονος Μπάιντεν, φρόντισε, λίγα λεπτά πριν παραδώσει την εξουσία, να χορηγήσει προληπτικά χάρη σε μέλη της οικογένειάς του –μια πρωτοφανής ενέργεια– καθώς φοβάται ότι θα στοχοποιηθούν από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σε αντίθεση με τον Τραμπ, που σνομπάρισε την ορκωμοσία του, ο 46ος πρόεδρος πήγε στο Καπιτώλιο, τον «Καθεδρικό» του αμερικανικού πολιτικού βίου. Στο πλευρό του, οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Ου. Μπους, Μπαράκ Ομπάμα, οι πρώην αντιπρόεδροι, αλλά και οι δισεκατομμυριούχοι Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος, όπως εξάλλου και ο πανταχού παρών πλέον Ίλον Μασκ.
Ο αγαπημένος τενόρος του Τραμπ, Κρίστοφερ Μάτσιο, έκλεισε το τελετουργικό τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο ενώ η Κάρι Άντεργουντ τραγούδησε το America the Beautiful.
Καταχειροκροτούμενος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε λίγο νωρίτερα μπει στην αίθουσα για να ξεκινήσει η τελετή ορκωμοσίας. Από τα ξεχωριστά στιγμιότυπα το φιλί στη σύζυγό του, που δεν έγινε ουσιαστικά ποτέ, με εμπόδιο το καπέλο της Μελάνια.
Ένας ένας οι πρώην πρόεδροι εισήλθαν στο χώρο, όλοι με τις συζύγους τους, εκτός από τον Μισέλ Ομπάμα που δεν παραβρέθηκε. Ενώ ξεχωριστή ήταν η είσοδος του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Τα πηγαδάκια πολλά πριν ξεκινήσει η τελετή, με τους μεγιστάνες της τεχνολογίας , Ίλον Μασκ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Σου Ζι Τσου να έχουν περίοπτη θέση μεταξύ των καλεσμένων. 800 άτομα παρακολούθησαν την ορκωμοσία μέσα στη Ροτόντα.
Παρόλο που δεν έζησαν την τελετή από κοντά οι υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ κατέκλυσαν τους χώρους γύρω από το Καπιτώλιο. Το πρόγραμμα της μέρας άρχισε με την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζέι Ντι Βανς στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη για την καθιερωμένη λειτουργία. Εκεί το παρών έδωσαν και οι οικογένειας του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Στη συνέχεια ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του υποδέχθηκαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Μελάνια στο Λευκό Οίκο, όπως ορίζει η παράδοση. «Είναι όπως πάντα ευχάριστο να βλέπει κανείς την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας μεταξύ σκληρών πολιτικών αντιπάλων και ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ είχαν ανταλλάξει στο παρελθόν σκληρές κουβέντες» ανέφεραν δημοσιογράφοι στο CNN. Λίγο νωρίτερα το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε με την απερχόμενη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που υποδέχθηκε τον Τζέι Ντι Βανς.