Ο Κώστας Σημίτης λάτρεψε την πολιτική και της αφιέρωσε τη ζωή του, αλλά ο μεγάλος και απόλυτος έρωτας της ζωής του ήταν η σύζυγός του Δάφνη Σημίτη.
Ο Κώστας Σημίτης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών και έφυγε την ώρα που ήταν δίπλα στον έρωτα της ζωής του, την Δάφνη Σημίτη στο εξοχικό τους στους Αγίους Θεοδώρους.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου Κορίνθου, οι γιατροί έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά ήταν αργά και έτσι άφησε πλέον μόνη της την αγάπη της ζωής του με την οποία όλα ξεκίνησαν από ένα πάρτι.
Οι δυο τους ήταν τότε νέα παιδιά.
Η γνωριμία
Όπως είχε αποκαλύψει ο Κώστας Σημίτης, στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Δρόμοι Ζωής» είχε γνωριστεί με τη Δάφνη Σημίτη (το γένος Αρκαδίου) σε ένα πάρτυ: «Τα πάρτυ και οι χοροί ήταν συνήθως περιστάσεις όπου μπορούσες να γνωρίσεις μια κοπέλα. Καθόμασταν με τη Δάφνη στο ίδιο τραπέζι, σε μια παρέα γνωστών μου. Μου άρεσε. Δεν είχε το προσποιητό ύφος με το οποίο κάλυπταν την ανασφάλειά τους οι κοπέλες εκείνης της εποχής.
Ήταν φυσική, χαμογελαστή και βέβαια πολύ όμορφη, με λεπτά χαρακτηριστικά. Της πρότεινα να ξανασυναντηθούμε έπειτα από λίγες μέρες, όπως και έγινε. Από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια σταθερή φιλία και σύντομα μια όλο και πιο δυνατή συμπάθεια. Συναντιόμασταν τακτικά, πηγαίναμε μαζί σε θέατρα, κινηματογράφους, εκδρομές, αλλά όλο και συχνότερα χωρίς πρόγραμμα. Μας αρκούσε να είμαστε μαζί. Έτσι ασυναίσθητα, φυσικά, ερωτευθήκαμε. Τρία χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1964, παντρευτήκαμε».
Η Δάφνη Σημίτη είχε ζήσει έναν χρόνο στο Λονδίνο προτού γνωριστούν και εκεί επέστρεψε για να παρακολουθήσει μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας στη London School of Economics. Στη LSE είχε αποφασίσει να συνεχίσει τις σπουδές του και ο Κώστας Σημίτης στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ στη Γερμανία και απολύθηκε από τον στρατό. Μέσα στο πανεπιστήμιο υπήρχε «αίσθημα ελευθερίας, κριτική διάθεση, απαίτηση για τεκμηριωμένες θέσεις και συστηματική ανάλυση».
Το Λονδίνο εκείνη την εποχή βρισκόταν σε περίοδο ακμής, «η ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης είχε σημάνει μια γενικότερη απομάκρυνση από τα συντηρητικά πρότυπα και τον συντηρητικό τρόπο ζωής. Η μίνι φούστα ήταν το σύμβολο της νέας εποχής».
Η νέα εποχή εκφραζόταν στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής: «Ζήσαμε μαζί με τη Δάφνη αυτή την καινούργια για μας πραγματικότητα βλέποντας και συμμετέχοντας, με ένα αίσθημα μόνιμης περιέργειας, αναζήτησης και ελευθερίας. Τα χρόνια στο Λονδίνο ήταν για μένα από τα ωραιότερα της ζωής μου».
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Από το Λονδίνο έφυγα την άνοιξη του 1963. Πήγα στο Παρίσι. Αμφιταλαντεύτηκα για λίγες μέρες αν θα έπρεπε να μείνω εκεί ώστε να συγκεντρώσω το υλικό για ένα νέο βιβλίο. Αποφάσισα όμως να γυρίσω στην Αθήνα. Ήθελα να ξανασυναντηθώ με τη Δάφνη.
Με τη Δάφνη ήμασταν διαφορετικοί χαρακτήρες. Εγώ προσεκτικός, εκείνη αυθόρμητη, εγώ προσανατολισμένος σε όσα με ενδιέφεραν, εκείνη πιο ανοιχτή στο περιβάλλον και σε διάφορες πλευρές της ζωής, εγώ πιο συγκεντρωμένος σε όσα διάβαζα και δούλευα, εκείνη με πολλή προσοχή στην αισθητική, στην αρμονία και στο ωραίο.
Γίναμε ένα δεμένο ζευγάρι, με τον καθένα μας να έχει τις δικές του απόψεις και τη δική του διακριτή προσωπικότητα. Κανένας δεν επιδίωκε να επιβληθεί στον άλλον. Το διαφορετικό και το κοινό προσέδωσαν σταθερότητα στη σχέση μας και στην ευτυχία που αισθανόμασταν προχωρώντας μαζί στον δρόμο της ζωής. Τα όσα ακολούθησαν με την πολιτική μου δραστηριότητα δεν χαλάρωσαν τον δεσμό μας», είχε περιγράψει ο πρώην πρωθυπουργός.
Οι δυο τους είχαν καταφέρει και είχαν κρατήσει την οικογένειά τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους μεταξύ του σπιτιού τους στο Κολωνάκι και του εξοχικού στους Αγίους Θεοδώρους.
Απέκτησαν μαζί δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.