Πεταμένα λεφτά στον Σηκουάνα: 1,4 δισ. ευρώ κόστισε ο καθαρισμός του για να κριθεί ακατάλληλος μετά από μια νεροποντή

Οι αστοχίες της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι συνεχίζονται. Μετά τις γκάφες και τη γενικότερη κατακραυγή για το θέαμα στην τελετή έναρξης, έρχεται ένα φιάσκο με πεταμένα λεφτά στον Σηκουάνα.


Οι βροχοπτώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στη γαλλική πρωτεύουσα  μόλυναν τα νερά του Σηκουάνα τις ώρες που ακολούθησαν, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν την προπόνηση τριάθλου που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το πρωί στον περίφημο ποταμό, αλλά παραμένουν «βέβαιοι» ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το τρίαθλο είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, την δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού. Δεν διευκρινίσθηκε, ωστόσο, το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου που πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά τονίστηκε «η προτεραιότητα της υγείας των αθλητών».

Υπενθυμίζεται πως 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) στοίχισε ο καθαρισμός ενός συστήματος ύδρευσης που διατρέχει την πολυπληθέστερη μητροπολιτική περιοχή της Ευρώπης αποδείχθηκε πολύ δαπανηρός, με το νότιο υπερ-αγωγό αποχέτευσης να απαιτεί μόνο δαπάνες ύψους 300 εκατ. ευρώ.


Από το 1923, η κολύμβηση και η κατάδυση στον Σηκουάνα έχει απαγορευτεί κυρίως λόγω του κινδύνου για την υγεία λόγω του βρώμικου νερού και των βακτηρίων.

Έτσι, το Παρίσι 2024 έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα πολύπλοκο και δαπανηρό έργο, με την υποστήριξη του κράτους, το οποίο περιελάμβανε τη διαχείριση των λυμάτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας, σταθμούς φιλτραρίσματος και λεκάνες βροχής για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης του ποταμού από τα κοπρανώδη απόβλητα.

Μετά το αθλητικό γεγονός, οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τοπικές παραλίες και περιοχές κολύμβησης στον Σηκουάνα, οι οποίες θα είναι ανοιχτές από το 2025. Όπως η Κοπεγχάγη, το Μόναχο ή η Ζυρίχη, το Παρίσι και τα περίχωρά του θέλουν οι κάτοικοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα ανοιχτά νερά της πόλης για να δροσίζονται, κάτι που ήταν κοινή πρακτική τον 17ο αιώνα.

Το Παρίσι συζητούσε σοβαρά την ιδέα να καταστήσει τον Σηκουάνα ιδανικό για κολύμβηση ήδη από το 1988, όταν ο τότε δήμαρχος Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε για πρώτη φορά να καθαρίσει τον ποταμό. Το σχέδιο αυτό έμεινε στο ράφι για δεκαετίες.

Ο πλήρης καθαρισμός του Σηκουάνα προτάθηκε στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του Παρισιού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ένας τρόπος για να δείξουν οι ηγέτες της πόλης ότι η διεξαγωγή των αγώνων θα «εξασφάλιζε ότι η υποψηφιότητά μας θα ήταν χρήσιμη για τους Παριζιάνους». Οι ίδιες οι εργασίες ξεκίνησαν το 2016. Το 2017, το Παρίσι εγκαινίασε σημεία κολύμβησης ανοιχτού νερού κατά μήκος της πρόσφατα καθαρισμένης ανατολικής αλυσίδας καναλιών της πόλης, τα οποία εκβάλλουν στον Σηκουάνα.

Το Παρίσι έχει ήδη την εμπειρία του παρελθόντος για το πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθούν καθαρά τα ανοιχτά ύδατα: Τα νέα σημεία κολύμβησης στο κανάλι χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά αρκετές φορές λόγω βακτηρίων στο νερό, αν και ως επί το πλείστον παρέμειναν ανοιχτά. Όσον αφορά τον κύριο όγκο του ποταμού, η προολυμπιακή ποιότητα των υδάτων ήταν λίγο δύσκολη λόγω των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων, και η νέα υποδομή δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τον εντοπισμό ανεπιθύμητων βακτηρίων μόλις στις αρχές Ιουλίου. Έκτοτε, οι ξηρότερες συνθήκες βελτίωσαν τα πράγματα και το νερό αναμενόταν να παραμείνει καθαρό για τους αγώνες κάτι που ωστόσο αποδείχθηκε ως ευσεβής πόθος αφού με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση η ποιότητα του νερού αλλοιώθηκε.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *