Σχολεία: Τα 3 σενάρια που θα κρίνουν το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται στο υπουργείο Παιδείας, όπου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, εξετάζουν την υγειονομική κατάσταση της χώρας λόγω της πανδημίας και αντισταθμίζουν τους παράγοντες για την επανέναρξη των σχολείων μετά τις διακοπές των γιορτών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τη μετάλλαξη Ομικρον να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση υπάρχουν διάφορα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων που υπό κανονικές συνθήκες θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου. Αυτή είναι άλλωστε και η πρόθεση της κυβέρνησης, όμως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.


Τα τρία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τα σχολεία

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη απαγορευθεί οι σχολικές εκδρομές, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τουλάχιστον τρία επιπλέον μέτρα που επεξεργάζονται οι ειδικοί, προσπαθώντας να καταλήξουν στο πιο ασφαλές σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Ετσι τα σενάρια για την επανέναρξη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου περιστρέφονται γύρω από τους παρακάτω τρεις άξονες:

Να υποβληθούν όλοι οι μαθητές σε τουλάχιστον ένα rapid test για να ανιχνευθούν και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.
Να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορονοϊό το 50 + 1% των μαθητών.
Πλεύρης: «Θα γίνει ενδεχομένως επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου»
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, επιβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής (2/1) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων με βασικό στόχο να ανοίξουν κανονικά.

 
«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».


Πληροφορίες αναφέρουν πως για το μέτρο των rapid test σε όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν στο σχολείο, υπάρχουν δύο ανασταλτικοί παράγοντες: Η επάρκεια ή μη των συγκεκριμένων τεστ που θα πρέπει να γίνουν σε εκατομμύρια άτομα και στην τυχόν υπερφόρτωση του συστήματος από την σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τους. Αναφορικά με το πρωτόκολλο του 50 +1 %, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί για να μπορούν να είναι πιο ασφαλείς οι μαθητές στις τάξεις.

 
Τζανάκης: Αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 5-10 ημέρες
Στο μεταξύ, οι «φωνές» της επιστημονικής κοινότητας, όπως βέβαια και η ανησυχία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, διαρκώς αυξάνονται. Οι περισσότεροι επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, ειδικότερα μετά την τεράστια αύξηση στα κρούσματα που παρατηρήθηκε στο φινάλε του 2021. Είναι ενδεικτικό πως την εβδομάδα κατά την οποία έκλεισαν τα σχολεία τα ενεργά κρούσματα ήταν πάνω από 10.000, ενώ τώρα αυτός ο αριθμός θα είναι αυξημένος σε τρομακτικό βαθμό, μετά τα απανωτά ρεκόρ μολύνσεων που έχουν καταγραφεί.

 
Είναι χαρακτηριστικό ότι την άποψη πως αν ανοίξουν αυτή την περίοδο τα σχολεία θα κλείσουν έπειτα από 5 με 10 μέρες λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού εξέφρασε χθες, Πρωτοχρονιά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.

«Περίπου ένα στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό… Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (σ.σ: μετάλλαξη Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης. Ακόμη, τόνισε ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων κορονοϊού πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.

«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο», τόνισε ο κ. Τζανάκης. Υπογράμμισε ακόμη ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».

Ο κ. καθηγητής τόνισε πάντως πως «η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται».

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση όλων είναι να μην κλείσουν τα σχολεία, με το δεκαήμερο που μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες να είναι το πλέον κρίσιμο. Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να το αξιοποιήσουν έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν, την ώρα που η μετάλλαξη Ομικρον έχει σχεδόν επικρατήσει σε όλη τη χώρα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *