Ζωή Ράπτη: Αυτοεξαιρέθηκε από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη

Στην σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τέθηκε ζήτημα εξαίρεσης της βουλευτή της ΝΔ Ζωής Ράπτη από τις εργασίες.


Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για κόλλημα καθώς όπως είπε, η κ. Ράπτη μηνύθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων και συμμετείχε σε διυπουργική για το ζήτημα. «Δεν μπορεί να εξετάζονται συγγενείς θυμάτων από αυτούς που έχουν μηνυθεί. Θεωρούμε ότι θα έχει την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί», επεσήμανε.

Από την πλευρά της η κ. Ράπτη ανέφερε αρχικά: «Δεν παραβρέθηκα στο τόπο του δυστυχήματος. Βρέθηκα ως είχα υποχρέωση ως υφυπουργός Ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να συντονίσουμε τα κλιμάκια για να παρέχουμε ψυχική υποστήριξη στα θύματα και στους συγγενείς θυμάτων. Το όνομα μου δεν έχει αναφερθεί σε μήνυση ή σε κάποιο άλλο έγγραφο της δικογραφίας. Αυτό που ανέγνωσα είναι η για πρώτη φορά μνημόνευση του ονόματος μου στην από 8.12.2023 συμπληρωματική μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί εάν συμμετείχα σε συντονιστικό που πήρε απόφαση αλλοίωσης του τόπου δυστυχήματος».

«Σας πήρε ο πόνος για την ταχύτητα τώρα. Στην συμπληρωματική έγκληση γίνεται αναφορά στα ονόματα Πλεύρη και Ράπτη. Αυτό το έγγραφο δεν το γνωρίζετε; Λέμε ότι υπάρχει τεκμήριο δυσπιστίας και οφείλει η κυρία Ράπτη να πράξει ότι έπραξε ο κ. Πλεύρης. Για τους ίδιους λόγους. Θέτουμε το θέμα αποχής της κυρίας Ράπτη σε ψηφοφορία», είπε στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης.

«Δεν έχω λάβει την έγκληση στα χέρια μου. Με στοιχειώνουν ακόμα εκείνες οι δύσκολες στιγμές που έβλεπα στα μάτια τις μητέρες των παιδιών που χάθηκαν και επειδή η επιτροπή μας πρέπει να είναι αμερόληπτη και να μην υπάρχει καν συναισθηματική εμπλοκή οποιουδήποτε μέλους της επειδή θα μπορούσα πολύ εύκολα να τοποθετηθώ και υπέρ των γονέων και συγγενών θυμάτων για το τραγικό δυστύχημα που θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Η ίδια προτείνω την αυτοεξαίρεσή μου. Όχι γιατί έχω εμπλοκή σε φερόμενη σύσκεψη τάχα συντονιστικού που αλλοίωσε στοιχεία αλλά για την παρουσία μου στον τόπο δυστυχήματος. Ζητώ την αυτοεξαίρεση μου», πρόσθεσε μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών όλων των κομμάτων η κ. Ράπτη.


Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης είχε αναφέρει ότι η κα Ράπτη δεν είχε μηνυθεί ούτε υπήρξαν διαβιβαστικά έγγραφα του Αρείου Πάγου ή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που να την κατονομάζουν ενώ ως υφυπουργός Υγείας βρέθηκε μόνο μία μέρα στα νοσοκομεία της Λάρισας για να συμπαρασταθεί στα θύματα και τις οικογένειές τους.


Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη είχε πει ότι από τη στιγμή που έχει υποβληθεί έγκληση κατά της κας Ράπτη θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα είχε επαναλάβει ότι η σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών αποτελεί ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης είχε πει ότι δεν επιθυμεί την εξαίρεση κανενός, εμπιστευόμενος ότι οι βουλευτές θα λειτουργήσουν με αμεροληψία.

Εκ μέρους της ΚΟ Σπαρτιάτες, ο Π. Δημητριάδης είχε πει ότι υπάρχει μήνυση και είναι θέμα των εισαγγελέων να κρίνουν εάν αυτή είναι αβάσιμη.


Από τη Νέα Αριστερά, η Π. Πέρκα είχε πει ότι, για λόγους δικαιοσύνης, η επιβολή της πλειοψηφίας στη σύνθεση μιας επιτροπής (με την εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου) πρέπει να σταματήσει δια της εξαίρεσης και της κας Ράπτη.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΚΟ Νίκη, Τ. Οικονομόπουλο, η κα Ράπτη θα μπορούσε η ίδια να πει ότι φεύγει μόνη της.

Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελ. Καραγωργοπούλου είχε επισημάνει την ονομαστική αναφορά στην κα Ράπτη στη συμπληρωματική έγκληση συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος είχε ζητήσει από την κα Ράπτη να κάνει ότι και ο κ. Πλεύρης.

Η εξεταστική επιτροπή θα αναμένει το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την κα Ράπτη, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο προκειμένου να συντάξει κατάλογο μαρτύρων και εγγράφων που θα τεθούν ενώπιόν της.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *