Καιρός: Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει εβδομάδα ανομβρίας – Πολικό JetStream επηρεάζει τη θερμοκρασία


Η νέα εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τους πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο με τη θερμοκρασία να μην σημειώνει αισθητή μεταβολή καθώς θα υπάρχει ψύχρα το πρωί κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, προβλέπεται σχεδόν παντελής απουσία βροχών.


Στα φαινόμενα που προκαλούν τις μετεωρολογικές συνθήκες αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Αναλυτικά:

«Διατηρείται η ανομβρία και την ερχόμενη εβδομάδα

Η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας  , “αναγκάζει” ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω, κάτι το οποίο είναι σπάνιο .


Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας ( πεδίο υψηλών πέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές. Kατά τα άλλα διατηρείται ο βοριάς και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα.

Από πλευράς συνοπτικής κατάστασης το φετινό φθινόπωρο φέρει πολλά χαρακτηριστικά με αυτό του 1993, όπου τότε η ανομβρία κράτησε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενω μετά άλλαξε η κατάσταση».

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *