Κόλαση στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ – Νετανιάχου: «Το Ιράν έκανε εγάλο λάθος και θα το πληρώσει» – Με νέα χτυπήματα απειλεί η Τεχεράνη


Σκηνικό ακόμα πιο άγριας κόλασης έχει στηθεί στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ και ολόκληρη η περιοχή απειλείται με απόλυτη ανάφλεξη που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον πλανήτη.


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε το βράδυ της Τρίτης (1/10/24) ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ απέτυχε και προανήγγειλε αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την επίθεση του Ιράν.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητα μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό σχεδόν 180 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ χωρίς μεγάλη επιτυχία, ενώ από την πλευρά της η Τεχεράνη κάνει λόγο για 80% επιτυχίας αυτής της επίθεσης.


Το  Πεντάγωνο από την πλευρά του σημείωσε πως  η πυραυλική επίθεση ήταν «διπλάσια σε έκταση» από την αντίστοιχη της 14ης Απριλίου και πως είχε σκοπό να προκαλέσει πλήγματα και να βλάψει το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για μεγάλη επίθεση σε όλα τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή, ενώ όπως ισχυρίζεται η επίθεση του Ιράν δεν προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη χώρα.

«Θα απαντήσουμε»

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει και πως η ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας, θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η πυραυλική επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε», είπε.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυναμικά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο».

Συντριπτικά πλήγματα υπόσχονται οι Φρουροί της Επανάστασης

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε στο Al Jazeera ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν επιτυχής και ότι αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις χτυπήθηκαν «όπως είχε προγραμματιστεί».
Ο αξιωματούχος της λιβανικής οργάνωσης πρόσθεσε ότι ο ρυθμός αναχαίτισης από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ήταν «αδύναμος», τονίζοντας ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων.

Τρεις στρατιωτικές βάσεις του Τελ Αβίβ έγιναν στόχος επίθεσης, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.

Ακόμη τόνισαν πως η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και απειλούν Ισραήλ με «συντριπτικά πλήγματα» σε περίπτωση που προχωρήσει σε αντίποινα.

«Ως απάντηση στις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια, Χασάν Νασράλα και Αμπάς Νιλφορουσάν (υπαρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο), στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχόμενων εδαφών (σ.σ. το Ισραήλ)», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η σημερινή επίθεση ήταν η δεύτερη που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ύστερα από εκείνη του Απριλίου, όταν η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι ενήργησε «σε νόμιμη άμυνα» μετά το πλήγμα στο προξενείο της στη Δαμασκό που στοίχισε τη ζωή σε επτά στρατιωτικούς.

Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις, έκλεισε το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ενώ η ιρανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις εσωτερικού και ανακατευθύνει άλλες.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *