Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις για τα απογευματινά χειρουργεία

Μέχρι και αύριο, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.


«Το φακελάκι είναι απαράδεκτο, και προέρχεται γιατί το σύστημα αναγκάζεται να χτίσει λίστες αναμονής», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η Υγεία είναι δημόσια και δωρεάν. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα παρέλθει «διάστημα 6- 8 μηνών για να στρώσει, το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν».

Σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «μετά την 3η του φάση, αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες».

«Η μεγάλη αν θέλετε ανακοίνωση, είναι τα 60 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι ασθενείς οι οποίοι για να χειρουργηθούν βρίσκονται σε μία μη αποδεκτή αναμονή, θα μπορούν να χειρουργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας ότι είναι χρήματα τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορονοϊού ως προς τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. «Σταμάτησαν τα χειρουργεία να δουλεύουν στο διάστημα της πανδημίας και αυτό είναι πολύ εμφανές στη Βόρειο Ελλάδα , όπου βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερες αναμονές σε σχέση με την Αττική, γιατί εκεί πιέστηκε περισσότερο το σύστημα», είπε ο υφυπουργός, παραπέμποντας και στο Ηνωμένο Βασίλειο «όπου από 5,8 εκατομμύρια η λίστα ανέβηκε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες».

Προσλήψεις, ελλείψεις και ράντζα

Ήδη έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις και μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ενώ μέχρι και αύριο θα έχουν υπογραφεί περίπου 700 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500- 2000 για νοσηλευτές «ως η πρώτη παρτίδα», όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας.


Στόχος είναι να ενισχυθεί πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας, χρειάζεται όμως να περάσουμε και στην επόμενη μέρα, τόνισε, μιλώντας για πολύ μεγάλη αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.« Είμαι σίγουρος όμως ότι αρκετά νοσοκομεία θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία. Όχι όλα.

Υπάρχουν νοσοκομεία που γνωρίζουμε από τώρα ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι βλέπουμε γιατρούς να καταρρέουν.

Ελλείψεις προσωπικού συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ανέφερε στη συνέχεια, προσδιορίζοντας ότι το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 10 με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς σε προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό, είτε και περισσότερους.

Άρα υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία, είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Στην ερώτηση γιατί ένας χειρουργείται το πρωί δωρεάν και το απόγευμα δίνει 2.000 ευρώ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι είναι ανάλογα με το είδος της επέμβασης, αλλά το βράδυ και ο ασθενής των απογευματινών ιατρείων θα έχει κάποιο θάλαμο και την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς εντός νοσοκομείου.

«Θα με ρωτήσετε για ράντζα και δίνω στοιχεία, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας ότι στην Αττική έχει ράντζα το Αττικό Νοσοκομείο, το Λαϊκό και το Γεννηματάς . Κάποιες μέρες μπορεί εκεί να βγάλουν κάποια ράντζα, όχι σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας», τόνισε.

«Όταν μειωθούν οι λίστες αναμονής δεν θα υπάρχει και λόγος να δοθεί φακελάκι»

Υπάρχουν οι κανόνες του πώς θα πρέπει να εργάζεται κάποιος χειρουργός ή αναισθησιολόγος και με βάση αυτούς τους κανόνες θα κριθεί σε κάθε νοσοκομείο τοπικά ποιοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία. Είναι κάτι το οποίο γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να μην νιώθουμε ότι έχουμε μια ευφάνταστη ιδέα και εφαρμόζεται σε περισσότερα από 30 με 40 χρόνια, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το φακελάκι είναι απαράδεκτο, και «προέρχεται γιατί το σύστημα αναγκάζεται να χτίσει λίστες αναμονής. Απαντάω και ως υφυπουργός Υγείας και ως γιατρός. Θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί έχουμε φακελάκι σε αυτή τη χώρα. Σε αυτή τη χώρα έχουμε φακελάκι, γιατί χτίζονται λίστες αναμονής», τόνισε.

Στη χώρα μας ο ασθενής έχει το προνόμιο να επιλέγει το γιατρό του και είναι κάτι το οποίο δεν θα διαταράξουμε.
Γιατί μπορώ να σας περιγράψω άλλα συστήματα υγείας που εκεί που σε στέλνει για χειρουργείο δεν έχεις κανένα περιθώριο ή αν σου αρέσει δεν σου αρέσει. Το σύστημα Υγείας έχει την υποχρέωση να μην υπάρχει λίστα αναμονής.

Γι’αυτό και θα δώσουμε στους πολίτες σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε πόσους μήνες είναι η αναμονή σε κάθε χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου, ακόμη και σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες.

Αν ο γιατρός κρίνει για ένα περιστατικό ότι είναι επείγον, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό και φαντάζομαι δεν θα θέλετε κανείς να το αμφισβητήσει, πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Δεν υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν σεντόνια και είδη υγιεινής»

Το έχω αντιμετωπίσει, κύριε Υπουργέ, σε δημόσιο νοσοκομείο, το φέρτε μας και τα σεντόνια σας, είπε η Χριστίνα Βίδου, με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να ξεκαθαρίζει ότι: «Αν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο υπάρξει νοσηλευτής ή επαγγελματίας υγείας που είπε σε πολίτη φέρε τα σεντόνια σου να γίνει αμέσως καταγγελία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Τα νοσοκομεία έχουν ικανοποιητικούς πόρους, έχει αυξηθεί και η χρηματοδότηση από το κράτος 500 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό,
Οφείλεται καθαρά σε λάθος της διοίκησης του νοσοκομείου, καθαρά σε λάθος των ανθρώπων που το χειρίστηκαν το θέμα και θα παρακαλούσα για την καταγγελία του πολίτη για να τελειώνουμε».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *