«Ο προσωπικός γιατρός είναι ένας θεσμός που πρέπει να γίνει. Πρέπει να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και πρέπει να μειωθούν στα τριτοβάθμια νοσοκομεία αυτές οι αναμονές που τις γνωρίζετε όλοι» τόνισε η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», μια μέρα μετά την συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και άλλες ρυθμίσεις.
«Καταρχήν για όλα αποφασίζουν οι γιατροί όσον αφορά το νοσοκομείο. Είναι πολύ βασικό. Θέλω να πω κάτι, ξεκινώντας από τον προσωπικό γιατρό. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Περάσανε τόσοι υπουργοί, τόσες κυβερνήσεις, δεν υπήρχε. Αν υπήρχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν θα ήταν τόσες οι αναμονές στα νοσοκομεία. Θα μπορούσαν οι ασθενείς οι οποίοι δεν είναι σοβαρά, γιατί το 20% μπαίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία, άντε να έρθει ένα 30 που είναι λίγο πιο σοβαρά. Το 50% μπορεί να εξυπηρετηθεί από την πρωτοβάθμια, από μία οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως από κέντρα υγείας αστικού τύπου. Το τονίσαμε και το είπαμε στις εισηγήσεις μας στον Υπουργό Υγείας. Το κατάλαβε και κατάλαβε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, όπως της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Περιστερίου, να εφημερεύουν και να εξυπηρετούν τον κόσμο. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετά πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, το θεωρώ σοβαρό θέμα, ο προσωπικός γιατρός, πρέπει να είναι οργανωμένο και πάει σταδιακά. Δεν ξυπνάς την άλλη μέρα το πρωί και λες όλη η Ελλάδα έχει προσωπικό γιατρό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Πάντα θα ακούγεται έντονη κριτική σε όλο αυτό. Το ξέρουμε, όμως πρέπει να ξεκινήσει και να γίνει μία αρχή γιατί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είχε αποτύχει. Δεν υπήρχε. Αυτό λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει. Ο προσωπικός γιατρός θα βοηθήσει πάρα πολύ, θα λύσει προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι ο άρρωστος το πρώτο τηλέφωνο που κάνει είναι στον παλιό που λέγαμε τον όρο οικογενειακό γιατρό. Σε αυτόν απευθύνεται και για να κάνει και τα test. τώρα για τον καρκίνο όλα αυτά σε αυτόν απευθύνεται πρώτα γιατί είναι ο δικός του άνθρωπος που ξέρει το ιστορικό του. Επομένως, χρειάζεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Χρειάζεται προσωπικός γιατρός. Τώρα θα μου πείτε, μπορούν να γίνουν όλα αμέσως; Όχι. Μπορούν να βρουν αμέσως γενικούς και παθολόγους; (…) Δε θα βρεθούν ο αριθμός που θέλουν στην αρχή, αλλά σταδιακά οπωσδήποτε μπορούν σιγά σιγά να προκηρύσσουν αυτές τις θέσεις. Μπορούν σιγά σιγά να προσελκύουν συναδέλφους, αφού λύνεται και το οικονομικό κομμάτι, γιατί είναι σημαντικό το οικονομικό κομμάτι».
Σημείωσε επιπλέον ότι θα πρέπει ο προσωπικός γιατρός να είναι ειδικευμένος. «Διότι ο γιατρός πρέπει να μπορεί να λύσει πρόβλημα. Διότι ένας αγροτικός γιατρός δεν έχει την εμπειρία. Μπορεί να κάνει τα βασικά και μετά να τον στείλει στο νοσοκομείο. Έχει κανένα νόημα; Όχι. Εμείς θέλουμε να βάλει διάγνωση, να δώσει οδηγίες φαρμακευτικής αγωγής στον άρρωστο και ο άρρωστος να πάει σπίτι του» εξήγησε η κ. Παγώνη.
Για απογευματινά χειρουργεία
Σε ό,τι αφορά στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν είχαν εξαγγελθεί ποτέ 60.000. «Έχω τις τοποθετήσεις του υπουργού μπροστά μου, ήταν 35.000. Αυτά λοιπόν τα χειρουργεία θα ξεκινήσουν από τις 28 Νοεμβρίου. Η θέση η δική μας πάντα ήταν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πληρώνει. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία και να πληρώνει ο κόσμος. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν μας είπε για τα δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης, για μας χρειάζεται να γίνουν αυτά τα χειρουργεία που θα είναι δωρεάν αλλά όμως να υπάρχει ενίσχυση στο προσωπικό» είπε συγκεκριμένα.
Ερωτηθείσα γιατί οι συνταξιούχοι αναισθησιολόγοι που βοηθούν το ΕΣΥ δεν μπορούν να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε «αυτό είναι θέμα υπουργείου, γιατί οι αναισθησιολόγοι, δεν δέχτηκε το υπουργείο να προσφέρουν. Δεν μπορώ εγώ να πω κάτι παραπάνω. Βεβαίως, θα βοηθούσαν και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερα χειρουργεία, αλλά αυτό δεν είναι θέμα δικό μας, είναι θέμα του υπουργείου».
«Συνεχίζω να πω λοιπόν ότι τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ εμείς ήμασταν κάθετα αντίθετοι σαν ΕΙΝΑΠ, να πληρώνουν, τη στιγμή που θα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση στον ασθενή, φυσικά κανένας δεν υπάρχει που θα πει ότι δεν πρέπει να γίνουν. Είναι 37.500. Θα εξυπηρετηθεί πάρα πολύς κόσμος, αλλά εμείς πρέπει να πούμε ότι ο υπουργός και το είπαμε, πρέπει να βοηθήσει με νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, δηλαδή εργαλειοδότριες κλπ για να μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα χειρουργεία, γιατί με το προσωπικό που υπάρχει θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες» προσέθεσε.
Τα κριτήρια είναι τα εξής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παγώνη. «Ξεκάθαρο από την αρχή, μας το είπε στη συνάντηση ότι θα ελέγχονται αυτές οι λίστες γιατί καταλαβαίνετε ότι μπορεί να γίνουν παρατυπίες. Πάντα στην Ελλάδα γίνονται παρατυπίες. Επειδή όμως θα έχουν προτεραιότητα και αυτό φαίνεται στη λίστα, οι ασθενείς που περιμένουν περισσότερο χρόνο, δηλαδή προηγείται ένας που περιμένει έναν χρόνο από έναν που περιμένει έξι μήνες. Επομένως, θα προηγούνται αυτοί. Θα υπάρχει επιτροπή χειρουργείου που υπάρχει ήδη και θα ελέγχει τη λίστα, όπως επίσης οφείλει να την ελέγχει και η κάθε διοίκηση του νοσοκομείου, διότι αυτή είναι η δουλειά της. Εάν λοιπόν γίνεται αυτός ο έλεγχος δεν θα υπάρχει καμία παρατυπία. Και οι γιατροί της επιτροπής χειρουργείου είναι αυτοί οι οποίοι θα αξιολογούν και τα περιστατικά. Και πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Τα επείγοντα περιστατικά όταν εφημερεύει το νοσοκομείο, ό,τι και να γίνει θα προηγούνται. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το ξέρει και ο κόσμος και εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Κάθε αρχή και δύσκολη. Εγώ αυτό έχω να πω στη ζωή μου και από την εμπειρία μου στα νοσοκομειακά θέματα είναι κάθε αρχή και δύσκολη. Θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, όμως η καλή διάθεση και στο μυαλό μας έχοντας την εξυπηρέτηση και τη λύση του προβλήματος του ασθενούς θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να προχωρήσουμε» είπε καταλήγοντας.