Το συγκινητικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Κέιτ ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο , έφερε στο φως στοιχεία που συνδέονται με περιπτώσεις , σε νεότερες ηλικίες κάτω των 45 ετών , στο Ηνωμένο Βασίλειο, με κορυφαίους γιατρούς να «δείχνουν» τον καρκίνο στην κοιλιακή χώρα να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος στην μήτρα είναι οι δυο τύποι καρκίνου στην κοιλιακή χώρα που παρουσιάζουν αυξημένη τάση εξηγεί στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Νατάσα Καντζάβελου, ο Στέργιος Μπούσιος διακεκριμένος καθηγητής ογκολογίας στην Αγγλία , με αφορμή την περίπτωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας.
«Πραγματικά ο καρκίνος παραδοσιακά θεωρείται ασθένεια των ηλικιωμένων ατόμων που ορίζονται ως ενήλικες άνω των 50. Πρόσφατα όμως δεδομένα υποδηλώνουν μία σημαντική αύξηση των ποσοστών επίπτωσης καρκίνου διαφόρων οργάνων σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών» επισημαίνει ο καθηγητής.
«Πρόκειται κατά βάση για κακοήθεις νόσους που επηρεάζουν μια ποικιλία οργάνων συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του παγκρέατος, των νεφρών και των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος».
Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η περιβαλλοντική έκθεση όπως στον καπνό και στην βενζίνη, τα σύγχρονα πρότυπα τεκνοποίησης ή αυξημένη χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα αλλά και διατροφικοί παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης στον καρκίνο του μαστού αλλά και της μήτρας εξηγεί ο επίτιμος καθηγητής ογκολογίας στο Kings College στο Λονδίνο.
Η γενναιότητα της Κέιτ Μίντλετον να μοιραστεί δημοσίως το πρόβλημα με την υγεία της έχει ευαισθητοποιήσει τους Βρετανούς να προβούν σε προληπτικό έλεγχο σύμφωνα με το NHS και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις . Έχει προκληθεί θόρυβος στην βρετανική κοινότητα και όχι πανικός και αυτός ο θόρυβος είναι σε θετική κατεύθυνση εξηγεί ο καθηγητής.
Η 42χρονη Κέιτ απέφυγε να πει από ποια μορφή καρκίνου πάσχει .Ωστόσο είπε ότι έχει αρχίσει προληπτική χημειοθεραπεία «θα σας έλεγα ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε από την πριγκίπισσα της Ουαλίας ο όρος προληπτικής ιατρικής και πραγματικά αυτό είπε προκάλεσε σύγχυση, διαπιστώνει ο Στεργιος Μπούσιος.
«πιθανολογώ ότι αναφερόταν σε αυτό που χρησιμοποιεί αμιγώς η ιατρική ορολογία, επικουρική ή μετεγχειρητική χημειοθεραπεία, αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει ότι ένας ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο σε ένα όργανο της κοιλιακής χώρας που με ρωτήσατε υποβάλλεται σε πρώτο χρόνο σε εκτομή της βλάβης, σε αφαίρεση του όγκου. Πιθανολογώ ότι ο όρος προληπτική που χρησιμοποίησε η πριγκίπισσα της Ουαλίας αναφερόταν σε αυτό το σκεπτικό , δηλαδή στην επικουρική χημειοθεραπεία που είναι να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσους στο μέλλον με μεταστάσεις».
Ο καρκίνος πλέον δεν είναι αυτό που παραδοσιακά αποκαλείται επάρατη νόσος. Στόχος της ογκολογικής κοινότητας είναι να μετατραπεί ο καρκίνος σε μια χρόνια νόσο που ο ασθενής θα έχει περιόδους ύφεσης και περιόδους υποτροπής ανάλογα με τον τύπο της νόσου αλλά και το στάδιο εντοπισμού του.