Οι πρώτοι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς


Την είδηση ότι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς συνολικά 24 όμηροι, ανάμεσά τους και 13 Ισραηλινοί επιβεβαίωσε ο Ερυθρός Σταυρός.


Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους – με αντάλλαγμα 150 κρατούμενους – κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλοι τους παιδιά, μητέρες και γυναίκες.

Οι όμηροι που θα απελευθερωθούν συνολικά είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τρομοκράτες της Γάζας.

Σύμφωνα με το CNN που επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ οι 13 όμηροι που απελευθερώθηκαν έφτασαν στην Αίγυπτο. Νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι 10 Ταϊλανδοί εργάτες και ένας Φιλιππινέζος αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ήταν 12.

Να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση Ταϊλανδών δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.


Ανάμεσα στους 13 Ισραηλινούς είναι οι Ruthi Mondar μαζί με τους Keren Mondar και Ohad Mondar, οι Danielle Aloni και Emilia Aloni καθώς και οι Hannah Katzir, Margalit Mozes, Yafa Ader, Hannah Perry και Adina Moshe.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Hanna Katzir, η οποία σύμφωνα με το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ στην Παλαιστίνη είχε πεθάνει, νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην αιχμαλωσία, είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της.

Επίσης, τρία μέλη της οικογένειας Mundar που ήταν όμηροι της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι ο 9χρονος Ohad, η 55χρονη μητέρα του Keren Mundar και η γιαγιά του Ruti, 78 ετών.

Ο σύζυγος της Ruti, Avraham Mundar, παραμένει στη Γάζα. Παράλληλα, οι κάτοικοι του Nir Oz αναγνώρισαν τις γειτόνισσές τους, την 72χρονη Adina Moshe και την 77χρονη Margalit Mozes, ανάμεσα στους ομήρους που επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Κάποια παιδιά από τους ομήρους, έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους στα κιμπούτς, οπότε και θα πρέπει κάποιοι από τους ψυχολόγους να τους ανακοινώσουν την δυσάρεστη είδηση.

Όσοι χρειαστούν ιατρική φροντίδα, για τουλάχιστον 48 ώρες δεν θα έχουν επαφή με τους οικείους τους, μόνο με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το Κατάρ

Τριανταεννέα Παλαιστίνιοι – γυναίκες και παιδιά – αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *