Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

Η Παγκόσμια Hμέρα Tουρισμού φέτος βρίσκει τον ΑΡΧΕΛΩΝ να υλοποιεί μαζί με την TUI Care Foundation μία καινοτόμο ιδέα στις βόρειες ακτές της Κρήτης: την πιλοτική εφαρμογή πιστοποίησης για τα ξενοδοχεία που είναι φιλικά προς τη θαλάσσια χελώνα (TUI Turtle- Friendly Tourism Certification). Η δράση στοχεύει στην προώθηση της προστασίας των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους με τη συμμετοχή του τουριστικού τομέα.


Γιατί όμως είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

«Τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη ότι τα θηλυκά χελωνάκια Καρέττα θα επιστρέψουν ως ενήλικες για να φωλιάσουν στις ίδιες παραλίες που γεννήθηκαν», λέει ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Σε ποια κατάσταση θα είναι αυτές οι παραλίες σε 15-20 χρόνια από τώρα, όταν αυτά τα νεογέννητα χελωνάκια θα επιστρέψουν να κάνουν τις φωλιές τους;»

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει τις φωλιές ωοτοκίας θαλασσίων χελωνών στη Ζάκυνθο, στην Κυπαρισσία, στον Λακωνικό Κόλπο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και τον Κόλπο της Μεσσαράς εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές, που παρακολουθούνται από εθελοντές κάθε χρόνο, επηρεάζονται από τις τουριστικές δραστηριότητες. Ειδικά δε, η Κρήτη και η Ζάκυνθος συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Σε μία προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων του τουρισμού στις παραλίες ωοτοκίας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία και στους ενημερωτικούς σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για παράδειγμα, από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο γύρω στους 10.200 επισκέπτες ενημερώθηκαν από εθελοντές/ερευνητές για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο και για το πώς
μπορούν οι χελώνες και οι τουρίστες να ζήσουν μαζί. Όμως, οι παρατηρήσεις της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τις θαλάσσιες χελώνες χωρίς μία πιο ενεργή συμμετοχή του τουριστικού κλάδου. Κι εδώ έρχεται να βοηθήσει η νέα αυτή διαδικασία πιστοποίησης ξενοδοχείων.


Σκοπός της πιστοποίησης TUI Turtle-Friendly Tourism Certification είναι να ενθαρρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό, να προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για επιχειρήσεις που δεσμεύονται για την προστασία της χελώνας και να βοηθήσει τους τουρίστες να κάνουν επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον στην επιλογή για το κατάλυμα και τις εξορμήσεις τους. Τα κύρια κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα ξενοδοχεία είναι: (α) να απομακρύνονται οι ξαπλώστρες το βράδυ από την παραλία, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για να τις ‘μητέρες’ χελώνες να φτιάξουν τις φωλιές τους και (β) να μην είναι ορατά τα φώτα τους από την παραλία, ώστε τα χελωνάκια να μην αποπροσανατολίζονται στο δρόμο τους για τη θάλασσα.


Το έργο «TUI Turtle Aid Greece» του ιδρύματος TUI Care Foundation σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, στο οποίο εντάσσεται η νέα διαδικασία πιστοποίησης, άρχισε με τη συνεργασία 2 ξενοδοχείων στην περιοχή του Ρεθύμνου φέτος το καλοκαίρι και αναμένεται να επεκταθεί και στην περιοχή των Χανίων τα επόμενα χρόνια. Σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων αειφορικού τουρισμού Ecoclub A.E., το έργο αναμένεται να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει τα επιλεγμένα ξενοδοχεία στη διαδικασία υλοποίησης της νέας πιστοποίησης. Μάθε ποια είναι η συμπεριφορά που θα βοηθήσει τις θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες ωοτοκίας εδώ. Υποστήριξε τις δράσεις προστασίας της θαλάσσιας χελώνας εδώ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *