Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις


Συνεχίζεται η μάχη με τις διάσπαρτες εστίες της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Ξυλόκαστρο, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι οι 2 σοροί που βρέθηκαν ανήκουν στους αγνοούμενους εθελοντές.


Ειδικότερα, περίπου στις 6 τα ξημερώματα βρέθηκαν δύο απανθρακωμένα πτώματα σε μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά κοντά στο Ελληνικό. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή, ο οποίος μίλησε στο EΡΤnews, πρόκειται για τους δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών που αγνοούνταν από χθες στην περιοχή της Πιτσάς και οι οποίοι είχαν πάει για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας.

Ο ίδιος είπε πως οι δύο άνδρες ήταν από το χωριό Ανώ Πιτσά και είχαν πάει στο διπλανό χωριό για να δείξουν στους πυροσβέστες μονοπάτια προκειμένου να τους διευκολύνουν στο έργο τους. Έκανε λόγο για πολύ κακή στιγμή για την περιοχή με κάποια λίγα σπίτια να έχουν καεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες πήραν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν προς σημεία όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσουν. Τελευταία φορά επικοινώνησαν χθες στις 21:30 έκτοτε τα ίχνη τους είχαν χαθεί. Μάλιστα είχαν στείλει και βίντεο με τη φωτιά στο σημείο όπου βρίσκονταν. Οι επικοινωνίες ήταν δύσκολες καθώς πολλές κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας έχουν καεί.

Νέα μηνύματα από το 112

Γύρω στις 11:3ο το πρωί της Δευτέρας ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για εκκένωση της περιοχής Πύργος του Δήμου Ξλοκάστρου Κορνθίας. Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να εκκενώσουν προς Λυγιά.


Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος του Δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Λυγιά. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Αργότερα, ακόμα ένα μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι του Δήμου Ξυλοκάστρου, αυτή την φορά στο Χελυδόρεο και τη Ζάχολη για να εκκενώσουν μέσω της Επαρχιακής Οδού Καρυάς – Τρικάλων Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης απομακρυνθείτε μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς-Τρικάλων Κορινθίας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Παράλληλα, εκκενώνονται οι οικισμοί Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από χθες το πρωί. Ειδικότερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη λίγο πριν τις 15:30 στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Σοφιανά- Ρέθι Ξυλοκάστρου.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα απομακρυνθείτε προς Σοφιανά – Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι άνεμοι κατευθύνουν τη φωτιά ανατολικά από τα Ροζενά Κορινθίας, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονται στις εστίες που βρίσκονται μέσα σε χαράδρες.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από το πρωί 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα ρίψεις από αέρος επιχειρούν 18 εναέρια μέσα, 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και 2 μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ολονύχτια μάχης με τις φλόγες

Παράλληλα, το μέτωπο της φωτιάς υπολογίζεται ότι φτάνει τα 30 χιλιόμετρα ενώ τα ξημερώματα οι φλόγες πέρασαν στον οικισμό των Άνω Λουτρών. Έχουν καεί σπίτια με τις φλόγες να συνεχίζουν να καίνε σε μερικές δεκάδες μέτρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες εστάλη μήνυμα του 112 εκ νέου προς του κατοίκους του οικισμού Πύργος να απομακρυνθούν προς Ζάχολη, καθώς εκεί βρίσκεται το κυριότερο μέτωπο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η έκταση που έχει παραδοθεί στις φλόγες εκτιμάται στα 70 τχλμ, με τους ανέμους να έχουν πέσει από τις ριπές των 7 μποφόρ στα 4 μποφόρ.

Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Οι αρχές, μέσω του 112, συνεχίζουν να στέλνουν επανειλημμένα προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους για την προστασία τους και την απομάκρυνση από τις επικίνδυνες περιοχές.

Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα στάλθηκαν τρία μηνύματα μέσω 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων δύο καλούσαν για εκκενώσεις οικισμών.

Στις 17:04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη ενώ στις 17:45 εκδόθηκε τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.

Στη συνέχεια στις 20:30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Μεντουργιάνικα με οδηγία να φύγουν προς Δερβένι. Ακολούθησε νέο μήνυμα του 112 στις 22:08 προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιθέα (Στουπαίικα) Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Λυκοποριά και στις 23.04:εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Άνω Λουτρό Κορινθίας στο Κάτω Λουτρό.

Αργά το βράδυ, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Κορφιώτισσα Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Βρυσούλες και Ξανθοχώρι Κορινθίας.

Έχουν καεί καλλιέργειες και στάβλοι.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *