Άμεση, σκληρή και με διάθεση να καταδείξει προς πάσα πλευρά ότι δεν θα γίνονται ανεχτές ανάλογες συμπεριφορές ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντώνη Σαμαρά, θέτοντάς τον εκτός του κυβερνώντος κόμματος μετά τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών και αμφισβήτησε τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε σκληρή γλώσσα η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου. Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για ακραία ψεύδη και για άκρως προσβλητικό τρόπο, θέτοντας ,όπως είπε, εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά μετά το 1993. Για αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας του κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός.
Πιο αναλυτικά στην απάντησή του ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι μιλάει πάντα γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα και ότι κανείς δε θα του επιβάλλει να θυσιάσει τη συνείδησή του. «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου» πρόσθεσε.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ μετά τις διαρκείς επιθέσεις που εξαπέλυε τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ίδιου προσωπικά. Ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς προκάλεσε τη διαγραφή του καθώς τα όσα αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής δείχνουν ξεκάθαρα ότι θεωρεί τον εαυτό του ξένο σώμα εντός της ΝΔ και θέτει εαυτόν για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός ΝΔ.
Το παρασκήνιο
Όταν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για το σύνολο του περιεχομένου της συνέντευξης και το γεγονός ότι ξέφευγε της κριτικής συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς συνεργάτες του. Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο.
Οι φράσεις που επελέγησαν όπως «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι»» αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θυμίζει ότι επί Μητσοτάκη η ΝΔ έφτασε και ξεπέρασε το 40%, δεν ήταν τυχαίες.
Ήδη, στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στην οδό Πειραιώς έφταναν εδώ και καιρό μηνύματα από τη βάση του κόμματος που έλεγαν: «μην τον ανέχεστε άλλο».
Οι τρεις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας»
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν»
Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».
Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου.
O Αντώνης Σαμαράς είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών επανειλημμένως– με έμφαση στα ελληνοτουρκικά- σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στην οδό Ρηγίλλης.
Τα επόμενα βήματα μέχρι την οριστική αποπομπή
Η διαδικασία της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία προχωρά κανονικά μετά τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής.
Η Επιτροπής στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Η απόφαση φυσικά θα πάει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.