Σαντορίνη – 2ο Συνέδριο Τουρισμού Πολυτελείας: Οι προοπτικές της Ελλάδας στον τουρισμό πολυτελείας και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Οι περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού πολυτελείας, οι προκλήσεις και η σημαντική θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα είναι ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στο 2ο Συνέδριο Τουρισμού Πολυτελείας που πραγματοποιείται στη Σαντορίνη στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024.


Όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε μήνυμά της, «ο τουρισμός πολυτελείας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και εμπεριέχει στοιχεία ποιότητας αλλά και αποκλειστικότητας. Είναι βέβαιο ότι σήμερα αυτή η μορφή τουρισμού δεν αφορά μόνο τη διαμονή σε πολυτελή καταλύματα ή σε υπηρεσίες πολυτελείας, καθώς η πολυτέλεια είναι πλέον συνυφασμένη με την εξατομίκευση της εμπειρίας και τη μοναδικότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και συχνότερα την γνωριμία με τον πολιτιστικό πλούτο ενός τόπου, το φυσικό περιβάλλον, την αυθεντική γαστρονομία και την ουσιαστική σύνδεση με τους τόπους που επισκέπτονται».

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, μπορεί να εισφέρει ουσιαστικά στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και στη βιωσιμότητα των προορισμών μας, να συμβάλει καίρια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του και στην αύξηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες.

«Στο υπουργείο Τουρισμού έχουμε θέσει λοιπόν ως προτεραιότητα την προώθηση του τουρισμού πολυτελείας. Μέσα από μια σειρά δράσεων και πολιτικών στοχεύουμε στον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς, στην αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και την προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίο προορισμό για τουρισμό πολυτελείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, μεριμνούμε για την ανάπτυξη υποδομών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τουριστικό προϊόν υψηλών απαιτήσεων. Με πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία, προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αλλά και την αναβάθμιση τουριστικών υποδομών της χώρας μας. Εισαγάγαμε ρυθμίσεις που αφορούν σε υποδομές, όπως τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τις περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, τους τουριστικούς λιμένες και τις εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού», σημείωσε η κ.Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός επεσήμανε επίσης, ότι το 2013 συστάθηκε μια Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, η οποία συνέβαλε και συμβάλλει καίρια στη προώθηση σημαντικών επενδύσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από 343 ξενοδοχεία 5 αστέρων που διέθετε η χώρα το 2012, το 2023 έφτασαν στα 792.


«Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη υποδομών που μπορούν να υποστηρίξουν τον τουρισμό πολυτελείας. Έργα, που αφορούν στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων, καθώς και εγκαταστάσεων τουρισμού υγείας και ευεξίας. Ακόμα, υλοποιούμε έργα για την ανάδειξη μορφών τουρισμού που λειτουργούν συμπληρωματικά στα ταξίδια πολυτελείας, όπως ο καταδυτικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός. Επιπλέον δίνουμε ειδική έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα. Στοχεύουμε στη περεταίρω ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ευθυγράμμιση με την σύγχρονη εικόνα και ταυτότητα της χώρας μας ως προορισμού παγκόσμιας απήχησης. Η στρατηγικής μας περιλαμβάνει την ενίσχυση του brand της χώρας μας τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε αναδυόμενες αγορές στόχους. Μεταδίδουμε το μήνυμα ότι η πολυτέλεια στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες», επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού.

Για τους ξενοδόχους η έννοια του τουρισμού πολυτελείας είναι πάντα συνυφασμένη με την αυθεντική φιλοξενία, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, η οποία τόνισε τη σημασία και τον ρόλο των ίδιων των ξενοδόχων, καθώς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας και μέσω των υπηρεσιών που προσφέρουν δημιουργούν στον επισκέπτη την επιθυμία να ξαναέρθει. Όπως επεσήμανε η έννοια του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διδασκόμαστε από νωρίς: «Εμείς ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, προσπαθώντας να αλλάξουμε τη φιλοσοφία γύρω από την απασχόληση και να φέρουμε μια νέα νοοτροπία, αυτή που λέει πόσα πραγματικά έχει να προσφέρει ο τουρισμός και η φιλοξενία, μέσα από το πρόγραμμα “ Φιλοξενία μου”, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας, έχουμε βγάλει ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο διδάσκεται στα παιδιά του δημοτικού. Εκεί που όλα αρχίζουν, εκεί που διαμορφώνονται οι νοοτροπίες, και μέσα από αυτό μαθαίνουν για τις αρχές τις φιλοξενίας, της βιωσιμότητας, των επαγγελμάτων, πόσα απολαμβάνουν οι άνθρωποι από τον τουρισμό αλλά και τις υποχρεώσεις τους Διδάσκεται στα ειδικά εργαστήρια, στα ολοήμερα σχολεία», σημείωσε η κ.Τετράδη. Τόνισε επίσης, ότι «ένας τόπος πρέπει πρώτα από όλα να λειτουργεί για τους ίδιους τους κατοίκους και μετά και για τους επισκέπτες του. Νομίζω ότι τα προβλήματα υποδομών είναι διαχρονικά στην Ελλάδα και δεν νομίζω ότι πρέπει να εφεύρουμε λέξεις για να δικαιολογήσουμε αυτά τα προβλήματα».

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό

Καθώς ο τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται, η ανάγκη για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κρίσεων είναι επιβεβλημένη. Τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, δημιούργησαν την ανάγκη για πρόληψη, ανθεκτικότητα και κρατική αρωγή. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος , η κρατική αρωγή που είναι η στήριξη και αποκατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές, βασίζεται σε μία νέα φιλοσοφία που θέλει η αρωγή του κράτους να φτάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όποιον τη δικαιούται. Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, σε στιγμές φυσικών καταστροφών – και όχι μόνο – είναι στενή η συνεργασία και με τον τουριστικό κλάδο.

Ο κ.Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ρόδου και στην κρίση του 2023: «Εκεί, ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με όλους, κατάφερε να πετύχει την ασφαλή απομάκρυνση περισσότερων από 20.000 επισκεπτών. Με σημαντικότατη τη συνεργασία όλων, ήμουν εκεί εκείνες τις ημέρες. Κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – με σημαντικό ρόλο του Περιφερειάρχη, Δήμος – με το Δήμαρχο παρόντα σε όλα και, φυσικά, όλα τα συστατικά το πλαισίου της πολιτικής προστασίας – πυροσβεστική, αστυνομία, στρατός, λιμενικό και κάθε εμπλεκόμενος. Και με κομβικό ρόλο των παραγόντων του τουρισμού και των επαγγελματιών και των κατοίκων της Ρόδου. Και θέλω να σταθώ σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Στους ανθρώπους του τουρισμού που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την πολιτεία. Αλλά θέλω να σταθώ, κυρίως, στους πολίτες της Ρόδου. Να σταθώ στο μεγάλο κύμα εθελοντισμού και φιλοξενίας που επαγγελματίες και κατοίκους της Ρόδου».

Όπως σημείωσε, ήταν κάτι πρωτόγνωρο που έδωσε ιδιαίτερη δυναμική σε μια μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής και συνέβαλλε καθοριστικά στη φήμη του νησιού. «Έγινε συγκριτικό πλεονέκτημα. Έδωσε προστιθέμενη αξία η διαχείριση αυτή. Και η Ρόδος συνέχισε να πορεύεται στο δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης, όλων των προηγούμενων ετών. Η συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο δεν είναι μόνο σε τέτοιες στιγμές. Είναι μόνιμη και σταθερή», τόνισε ο κ.Τριαντόπουλος και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είναι και η λειτουργία της πλατφόρμας προσωρινής φιλοξενίας σε μια φυσική καταστροφή. Πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία – ενεργοποιώντας τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων κάθε περιοχής που χτυπιέται από μια φυσική καταστροφή. Το ενεργοποιήσαμε το καλοκαίρι, στην πυρκαγιά της Αττικής. Μέσα από την πλατφόρμα της προσωρινής διαμονής, φιλοξενήθηκαν 649 πολίτες σε ξενοδοχεία της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2024. Και η συνεργασία μας με τον τουριστικό κλάδο είναι δεδομένη και συνεχίζεται στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις και τις πιέσεις της κλιματικής κρίσης».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *