Στο βασικό άξονα της επερχόμενης διαμόρφωσης των ενιαίων κανόνων στα επιδόματα του e-ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Γεωργίου Μουλκιώτη με θέμα την «ανολοκλήρωτη έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών του e-ΕΦΚΑ από το 2016».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε με παραδείγματα. Ανέφερε πως σε σχέση με τα έξοδα κηδείας, αν είναι κάποιος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ, δικαιούται 750 ευρώ. Αν είναι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είναι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ. Και οι τρεις αυτοί είναι σήμερα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ. Πληρώνουν τα ίδια. Αλλά δεν παίρνουνε τα ίδια, τόνισε.
“Άρα πολύ λογικά λέτε (σ.σ. αναφερόμενος ο κος Γεωργιάδης στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ), πρέπει να παίρνουνε τα ίδια. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ, που παίρνουν τα 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν τα 1.000 είναι πάρα πολλοί. Και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν τα 750 ακόμα περισσότεροι. Εάν με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών πάνε όλοι στα 1.600, προφανώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Το καταλαβαίνετε αυτό. Άρα αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να συναντήσουμε το 750, το 1.000 και το 1.600 σε ένα μέσο όρο”. “Αυτό θα μας πει η επιτροπή” συμπλήρωσε.
“Ο μέσος όρος, επειδή είναι πολλοί, επαναλαμβάνω, του ΙΚΑ, πολύ περισσότεροι, του Δημοσίου και ελάχιστοι του ΤΑΠΟΤΕ, θα ήταν προφανώς πολύ πιο κάτω από το 1.600.
Το καταλαβαίνετε αυτό. Όταν ληφθεί αυτή η απόφαση, πιστεύετε ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ θα είναι χαρούμενοι; Ή θα είναι δυσαρεστημένοι;”.
Ο ίδιος διερωτήθηκε: “Να πάμε στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, ας πούμε στο χιλιάρικο; Ή στα 900; Ή θα πει, όχι, να πάνε όλοι στα 1.600; Γιατί τι γίνεται; Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Ότι αν υποτεθεί ότι κάνουμε Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και τους πάμε όλους στο τέρμα, δεν έχουμε τα λεφτά. Άρα αυτό δεν γίνεται. Άρα, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών θα σήμαινε, στο παράδειγμα σας λέω, ότι συνταξιούχος του ΤΑΠΟΤΕ παίρνει σήμερα 1.600, θα παίρνει αρκετά λιγότερα”, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τέλος ο κος Γεωργιάδης ανέφερε πως “αυτή την στιγμή ο e-ΕΦΚΑ είναι σε φάση δημιουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού του συστήματος. Ένα από τα μεγάλα δομικά προβλήματα του e-ΕΦΚΑ είναι ότι όλα τα Ταμεία που μπήκαν μέσα είχαν δικά τους πληροφοριακά συστήματα”. Ο ίδιος εξήγησε πως “στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, για να το φτιάξουμε πρέπει να έχουμε και έναν Κανονισμό Παροχών. Γιατί αν έχει 88 Κανονισμούς Παροχών στο ενιαίο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Για πρακτικούς λόγους υποχρεωτικά θα πάμε στο ένα. Επαναλαμβάνω όμως, όταν θα έρθει η ώρα να παρουσιάσουμε τα πορίσματα της επιτροπής και να τα συζητήσουμε στις αρμόδιες επιτροπές και να κάνουμε τον πολιτικό μας διάλογο”
Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Γεωργίου Μουλκιώτη με θέμα: «Ανολοκλήρωτη έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών του e-ΕΦΚΑ από το 2016».
Πρωτολογία
«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ερώτηση. Γιατί είναι σωστή και θίγει ένα επί της ουσίας δύσκολο πρόβλημα. Να εξηγήσουμε για τον κόσμο ποιο είναι το πρόβλημα. Όταν ιδρύθηκε ο e-ΕΦΚΑ, την 1η Ιανουαρίου του 2017, τα διάφορα ταμεία που συνενώθηκαν, έφεραν για τον κάθε ασφαλισμένο τους το δικό τους κανονισμό λειτουργίας. Έτσι ιδρύθηκε ο e-ΕΦΚΑ. Προφανώς και υπήρχαν τότε αντιδράσεις από διάφορους που ανησυχούσαν, ότι η ένταξη σε ένα ενιαίο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης θα οδηγούσε στο να χάνουν κεκτημένα του παρελθόντος. Είπατε πριν να πάμε σε μία κανονικότητα. Η κανονικότητα στην Ελλάδα ήταν η αδικία. Διότι τα διάφορα ταμεία είχαν τελείως διαφορετικούς κανονισμούς παροχών. Άρα, ουδέποτε η κανονικότητα στην Ελλάδα ήταν οι ασφαλισμένοι να παίρνουν τα ίδια. Υπήρχε όμως πριν τον e-ΕΦΚΑ μία δικαιολογητική βάση, ξεχωριστά ταμεία, ξεχωριστά ασφάλιστρα, ξεχωριστή διαχείριση, που θα μπορούσε θεωρητικά να δικαιολογεί και διαφορετικές παροχές. Είμαστε ήδη στον 7ο χρόνο λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, όπου πληρώνουμε όλοι τα ίδια. Τώρα δημιουργείται η αδικία μπροστά στα μάτια μας, διότι πληρώνουμε όλοι τα ίδια, αλλά δεν λαμβάνουμε τις ίδιες παροχές. Άλλος παίρνει περισσότερο επίδομα μητρότητας, άλλος παίρνει περισσότερα έξοδα κηδείας, άλλος παίρνει περισσότερο επίδομα εγκυμοσύνης, άλλος παίρνει γρηγορότερα το εφάπαξ και ούτω καθ’ εξής».
«Να σας πω τώρα τι έχω κάνει στη δική μου θητεία. Πρώτα απ’ όλα στο νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε δύο διατάξεις μέσα προς την κατεύθυνση του ενιαίου κανονισμού παροχών. Έχουμε μία διάταξη για την εξομοίωση του τρόπου καταβολής του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους με του πρώην ΙΚΑ. Άρα λοιπόν, μια μεγάλη διαφορά ότι μετράγαμε και δίναμε με διαφορετικό τρόπο το εφάπαξ, λύνεται με το νόμο τον οποίο θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες στη Βουλή. Το δεύτερο αφορά στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας έτσι ώστε να συνταιριάζει το αντίστοιχο επίδομα των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών με τους υπολοίπους. Άρα, δύο μεγάλα προβλήματα τα λύνουμε νομοθετικά μέσα στις επόμενες μέρες. Όμως επειδή είχαμε πρόσφατα και μία δημόσια διαφωνία με τον εξαιρετικό συνάδελφο ως προς την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τονίζω ότι κανένα τέτοιο ζήτημα περί αυξήσεων ορίων συνταξιοδότησης δεν υφίσταται, το ξεκαθαρίζω, δεν υπάρχει στην ατζέντα μας αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.
Αυτό που υπάρχει είναι ένας ψηφισμένος νόμος από το 2010, από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που επαναλήφθηκε το 2014 και το 2016, δηλαδή είναι ένα άρθρο που έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του το 2010, το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία το 2014 και το ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Όλα τα τρία κόμματα δηλαδή έχουμε ψηφίσει αυτό το άρθρο, το οποίο ξαφνικά ανακαλύψατε στο ΠΑΣΟΚ ως κρυφή ατζέντα της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Θα μου πείτε γιατί το αναφέρω τώρα; Γιατί όταν έρθει ο ενιαίος κανονισμός παροχών, να ξέρετε θα μετρήσουμε και ποιοι θα συναντηθούμε στο να τον ψηφίσουμε. Γιατί αγαπητέ κύριε συνάδελφε είπατε κάτι σωστό, να μην έχουν διαφορετικές παροχές. Δείτε όμως ποιο είναι το τεχνικό πρόβλημα εδώ, για να μιλάμε λίγο με ειλικρίνεια. Αυτοί που παίρνουν τα πολλά είναι οι λίγοι. Αυτοί που παίρνουν τα λιγότερα είναι οι πολλοί. Άρα όταν μιλάμε για ενιαίο κανονισμό παροχών, είναι αυτοί οι λίγοι που θα χάσουν πολλά και οι πολλοί θα κερδίσουν λίγα. Δε θα είναι και τόσο ευχάριστο για ορισμένους. Θα φωνάξουνε, εγώ λέω και δικαίως. Κάθε φορά που χάνει κάποιος φωνάζει. Αλλά εσείς που υποστηρίζετε τον ενιαίο κανονισμό παροχών και το κόμμα σας, ελπίζω να είστε εδώ για να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια και να μη λέτε τα ανάποδα».
Δευτερολογία
«Πάμε τώρα στο τι έχω κάνει εγώ ως υπουργός Εργασίας προς την κατεύθυνση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών. Σας είπα ήδη τον νόμο και θα έρθουν και τα άρθρα για τα δυο θέματα που θίξατε. Να εξηγήσω λοιπόν σε σας με το παράδειγμα που θίξατε. Έξοδα κηδείας. Αν είστε από το πρώην ΙΚΑ, δικαιούσαι 750 ευρώ. Αν είσαι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είσαι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ. Και οι τρεις αυτοί είναι σήμερα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ. Πληρώνουν τα ίδια. Αλλά δεν παίρνουνε τα ίδια. Άρα πολύ λογικά λέτε, πρέπει να παίρνουνε τα ίδια. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ, που παίρνουν τα 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν τα 1.000 είναι πάρα πολλοί. Και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν τα 750 ακόμα περισσότεροι. Εάν με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών πάνε όλοι στα 1.600, προφανώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Το καταλαβαίνετε αυτό. Άρα αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να συναντήσουμε το 750, το 1.000 και το 1.600 σε ένα μέσο όρο. Αυτό θα μας πει η επιτροπή.
Ο μέσος όρος, επειδή είναι πολλοί, επαναλαμβάνω, του ΙΚΑ, πολύ περισσότεροι, του Δημοσίου και ελάχιστοι του ΤΑΠΟΤΕ, θα ήταν προφανώς πολύ πιο κάτω από το 1.600. Το καταλαβαίνετε αυτό. Όταν ληφθεί αυτή η απόφαση, πιστεύετε ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ θα είναι χαρούμενοι; Ή θα είναι δυσαρεστημένοι; Εκεί το ΠΑΣΟΚ που τώρα λέει να γίνει Ενιαίος Κανονισμός Παροχών τι θα υποστηρίξει;
Να πάμε στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, ας πούμε στο χιλιάρικο; Ή στα 900; Ή θα πει, όχι, να πάνε όλοι στα 1.600; Γιατί τι γίνεται; Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα;
Ότι αν υποτεθεί ότι κάνουμε Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και τους πάμε όλους στο τέρμα, δεν έχουμε τα λεφτά. Άρα αυτό δεν γίνεται. Άρα, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών θα σήμαινε, στο παράδειγμα σας λέω, ότι συνταξιούχος του ΤΑΠΟΤΕ παίρνει σήμερα 1.600, θα παίρνει αρκετά λιγότερα. Αυτό εισηγηθήκατε πριν από λίγο στην Βουλή. Αν πραγματικά έχετε το πολιτικό θάρρος».
«Όταν λοιπόν θα έρθει η ώρα η επιτροπή να παραδώσει το πόρισμα του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών εκεί να σας δω. Γιατί προβλέπω πάλι να κάνετε ανακοινώσεις κατά νόμων ΠΑΣΟΚ. Για να το κλείσουμε, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει και για λόγους δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνει και για λόγους πρακτικούς. Αυτή την στιγμή ο e-ΕΦΚΑ είναι σε φάση δημιουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού του συστήματος. Ένα από τα μεγάλα δομικά προβλήματα του e-ΕΦΚΑ είναι ότι όλα τα Ταμεία που μπήκαν μέσα είχαν δικά τους πληροφοριακά συστήματα. Δεν μπορώ, δεν θέλω να χάσω χρόνο για το πόσο αυτό καθυστερεί όλες τις διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ. Και τώρα φτιάχνουμε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.
Στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, για να το φτιάξουμε πρέπει να έχουμε και έναν Κανονισμό Παροχών. Γιατί αν έχει 88 Κανονισμούς Παροχών στο ενιαίο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Για πρακτικούς λόγους υποχρεωτικά θα πάμε στο ένα. Επαναλαμβάνω όμως, όταν θα έρθει η ώρα να παρουσιάσουμε τα πορίσματα της επιτροπής και να τα συζητήσουμε στις αρμόδιες επιτροπές και να κάνουμε τον πολιτικό μας διάλογο, θέλω πολύ να δω τον κύριο Μουλκιώτη και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, τι πραγματικά θα πεί. Γιατί αν πείτε να πάμε σε όλους στο τέρμα θα μας πείτε και που θα βρούμε τα λεφτά».
«Τέλος, είπατε κάτι τελείως ψευδές. Ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά. Τελείως ψευδές. Στην φορολογία πάντα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο λόγος, πιστεύω, που ο πρωθυπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού για τόσο μακρόχρονο χρονικό διάστημα είναι ότι κάνουμε ακριβώς αυτά που λέμε. Είμαστε μια κυβέρνηση που ότι λέει προεκλογικά το εφαρμόζει μετεκλογικά. Και αν θέλετε, αυτή είναι και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ότι αυτά που λέμε προεκλογικά αυτά κάνουμε και μετεκλογικά. Ευχαριστώ πολύ».
Ολόκληρη η ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη: