Σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.


«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Την ίδια ώρα με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, τις δραματικές εξελίξεις μετά την απόφαση του Ιράν να προχωρήσει τελικά στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Στις 15:30 ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο χαιρέτισε την Κυριακή την επιτυχημένη αντιαεροπορική του άμυνα μπροστά στην άνευ προηγουμένου επίθεση από το Ιράν, λέγοντας ότι η ίδια και οι σύμμαχοί της απέτρεψαν το 99% των περισσότερων από 300 drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς την επικράτειά της.


Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η απάντηση στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.


Οι υπουργοί του Μπενιαμίν Νετανιάχου ψήφισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, τον αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τα πιθανότερα σενάρια για αντίποινα του Ισραήλ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τουλάχιστον έκρυθμη, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χειρότερα. Το Ισραήλ υποσχέθηκε «σημαντική απάντηση» στην επίθεση του Ιράν και ο στρατός με το πολεμικό συμβούλιο συζητούν τα σενάρια, σύμφωνα με αναλυτή του BBC:

«Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους. Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *