Προσπάθειες εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής έντασης που υπάρχει μεταξύ Κάσου και Καρπάθου


Κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο έχει προκαλέσει η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων της Τουρκίας ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου, με αφορμή την έρευνα για πόντιση καλωδίων από ιταλικό ερευνητικό πλοίο, ενώ στην περιοχή πλέουν και μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Η Τουρκία αντέδρασε και επί του πεδίου επιδιώκοντας να επαναφέρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την αυθαίρετη δήλωση στον ΟΗΕ του 2020, υποστηρίζοντας ότι το σημείο ερευνών αφορά την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη στιγμή 3 τουρκικά πλοία παρακολουθούν από απόσταση το ιταλικό ερευνητικό σκάφος και για το λόγο αυτό έσπευσαν δύο ελληνικές φρεγάτες και ένα πλοίο του Λιμενικού. Ανοιχτοί παραμένουν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με στόχο να μην επιτραπεί κλιμάκωση και να ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονται για το ιταλικό σκάφος.


Όπως αναφέρει το ertnews μόνο ένα σημείο, ανατολικά των χωρικών μας υδάτων βρίσκεται έξω από τα 6 μίλια, αλλά εντός της ΑΟΖ που οριοθετεί το ελληνο- αιγυπτιακό μνημόνιο, ενώ στις υπό εξέλιξη έρευνες του ιταλικού σκάφους η στιγμή που θα προσεγγίσει το σημείο αυτό θεωρείται κρίσιμη.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα επιδιώκει αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ και να κατοχυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Tην ίδια ώρα, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα με Navtex ενημερώνουν για ασκήσεις στην περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου ενώ η Τουρκία επανέρχεται σε δήθεν αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και ζητά να μην γίνουν ασκήσεις.

Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.


Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου. Όμως, διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα, στον διάλογο δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας είτε ως προς τα υπόλοιπα. Η δική μας θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας.

Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχει μια σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *