Βόλος: «Τοπική περιβαλλοντική καταστροφή, καλύτερα να αποτεφρωθούν τα ψάρια» λέει καθηγητής του ΑΠΘ – Απομακρύνθηκαν πάνω από 160 τόνοι


Με την υπόθεση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό να βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την Πέμπτη τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, καθηγητής του ΑΠΘ μίλησε για την περιβαλλοντική καταστροφή που επήλθε.


Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος, επεσήμανε ότι η κατάσταση στον Παγασητικό είναι «μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή».

Παράλληλα, τόνισε ότι η αποσύνθεση δεκάδων τόνων νεκρών ψαριών θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, ενώ προσθέτει ότι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια, για να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε περίπτωση ταφής τους.

«Θα το χαρακτήριζα σαν μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή. Υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση. Τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό, λίγο αργότερα από ότι στη στεριά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος.

«Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί», όπως ανέφερε και πρόσθεσε αναφορικά με το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, καθώς και αν συνίσταται η ταφή αυτών των ψαριών», υπογράμμισε.


«Με τίποτα…Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί όμως είναι ότι είπαν δε δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν όμως και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά», όπως επισήμανε ο κ.Φυτιάνος.

Το μέγεθος της καταστροφής

Στο μεταξύ εντατικά συνεχίζεται ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου του Βόλου από τα νεκρά ψάρια και ήδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες που ξεπερνούν τους 160 τόνους, από τα σκάφη που έχει μισθώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες το απόγευμα στην δημοσιότητα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, όπως επίσης και 7 αλιευτικά.

Τα 7 καΐκια μάζεψαν στις 27 και 28 Αυγούστου 95 τόνους από περιοχές κοντά στον Βόλο, 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές (έρχονται συνεχώς λόγω του αέρα επιπλέον ψάρια) και 5 τόνοι από πλοιάριο της Ιnterpollution από το λιμάνι του Βόλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *