Μετά την χθεσινή του παρέμβαση επανήλθε σήμερα ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Aχμέτ Ερκάν, ο οποίος τονίζει ότι «η ανησυχητική κατάσταση εδώ από γεωφυσικής άποψης είναι η εξής: θα γεννηθεί ένα νέο ηφαίστειο περίπου 50 με 60 χλμ βόρεια του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή θα συμβεί εδώ ένας καταστροφικός μεγάλος σεισμός;
Οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις στο Αιγαίο, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκαλέσει την ανησυχία και της αντίπερα όχθης.
Συγκεκριμένα έγραψε:
Ο σεισμός στο Αιγαίο συνεχίζεται εντός ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων που περιβάλλεται από το ηφαίστειο νησί της Σαντορίνης , την Ανάφη, την Αμοργό, τη Νάξο. Ο σεισμός είναι μεγάλος. Είναι αμφίβολο τι θα βγάλει.
Οι σεισμοί κυμαίνονται μεταξύ ενός και τεσσάρων βαθμών, καθώς και μικροσεισμοί με μέγεθος μεταξύ τεσσάρων και πέντε βαθμών. Αυτοί οι μικροί σεισμοί έχουν επίκεντρο σε βάθη 5 χλμ. Μερικές φορές αυτά τα βάθη μπορεί να είναι 1 km, μερικές φορές μέχρι 20-26 km.
Δεν υπάρχει μείωση της έντασης του σεισμού εδώ και τέσσερις ημέρες, παραμένει ίδια.
Η απόσταση μεταξύ της Σαντορίνης και της Τουρκίας είναι 140-150 χλμ. και η απόσταση από την Αθήνα είναι πάλι 140-150 χλμ., βρίσκεται δηλαδή ακριβώς στη μέση. Η θέση του βρίσκεται βόρεια της Κρήτης, περίπου 150 χλμ βόρεια της ζώνης του Νοτίου Αιγαίου. Αυτή η ζώνη εκτείνεται στη θάλασσα από το νησί της Σαντορίνης μέχρι το ηφαίστειο Bozburun Küdür στην Τουρκία.
Η ανησυχητική κατάσταση εδώ από γεωφυσικής άποψης είναι η εξής: θα γεννηθεί ένα νέο ηφαίστειο περίπου 50 με 60 χλμ βόρεια του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή θα συμβεί εδώ ένας καταστροφικός μεγάλος σεισμός;
Οι γεωφυσικοί χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πλειοψηφία αναμένει έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας εδώ και αναμένει ότι αυτός ο σεισμός θα συνοδεύεται από ένα σαρωτικό κύμα και ότι αυτά τα σαρωτικά κύματα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις ακτές της Πελοποννήσου όσο και στις ακτές της Ανατολίας της Τουρκίας. καθώς και τα νησιά. Η άλλη προσδοκία είναι ότι εδώ θα σχηματιστεί ένα ηφαίστειο αντί να εκραγεί.
Τα σύννεφα στάχτης που απελευθερώνονται από την έκρηξη επηρεάζουν το περιβάλλον.
Ακούγονται σεισμοί, βουητά και θόρυβοι που έρχονται από το έδαφος.
Τα φυσικά γεγονότα δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Αυτή τη στιγμή περιμένουμε, απλώς παρακολουθούμε τα γεγονότα, δεν υπάρχει κατάσταση που να προκαλούσε συναγερμό στις τουρκικές ακτές σήμερα.
Αυτή είναι η κατάσταση καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να απομακρύνει τους ανθρώπους που ζουν στο νησί της Σαντορίνης.
Περιμένουμε τα αποτελέσματα των φαινομένων.»
Η ανάρτηση του Τούρκου καθηγητή
EGE DENİZİ ORTASINDA YERİN DOĞUM SANCISI SÜRÜYOR
Ege’de sancı sürüyor deprem fırtınası Santorini(Thira) yanardağ adası, Anafi, Amorgos, Aniye, Skinos, Naksos adaları ile çevrili yaklaşık 50 km yarıçaplı bir Çember içinde sürüyor. Sancı büyük. Ne doğuracağı kuşkulu.
Bu deprem… pic.twitter.com/HzZ6t6bYyz
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 4, 2025