Συνεχίζεται «ο χορός των Ρίχτερ» στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με τις κατολισθήσεις να έχουν ξεκινήσει από νωρίς λόγω των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων.
Σε συγκλονιστικές εικόνες που καταγράφηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, στον όρμο του Αθηνιού, φαίνεται η σκόνη που έχει σηκωθεί μετά από κατολίσθηση στην Καλντέρα.
Δείτε βίντεο:
🌋 Βρυχάται η γη κάτω από την Σαντορίνη έχουνε ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες κατολισθήσεις στην Καλντέρα pic.twitter.com/d47Alroqp1
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) February 3, 2025
Ege Denizi'ndeki depremler sonrası, Yunanistan'ın popüler turistik adası Santorini'de kayalar düşmeye başladı. #deprem pic.twitter.com/YoVNIJFNzv
— DOMDOM ALİ (@bsizdelirttiniz) February 3, 2025
📍Greece / Santorini#earthquake #breakingnews #deprem #sondakika #afad #yunanistan #greece pic.twitter.com/C1O2897sCo
— UsaTurkNews (@usaturknews) February 3, 2025
Κατολισθήσεις στη #Σαντορινη λόγω των συνεχών σεισμών!
Βίντεο από τον όρμο του Αθηνιού!Telegram: https://t.co/v3irC5mtOv#σεισμος #ηφαιστειο pic.twitter.com/VoyKhzvWvL
— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) February 3, 2025
Σε εξέλιξη η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου – Μηνύματα 112
Σε εξέλιξη είναι η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η σύσκεψη γίνεται παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εκδόθηκαν δύο μηνύματα του 112. Το πρώτο ενημέρωνε τους κατοίκους της Σαντορίνης για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων τονίζοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα, ενώ το δεύτερο προειδοποιούσε για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ίου, της Αμοργού, της Θήρας και της Ανάφης καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας.
‼️ Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές #Αμμούδι #Αρμένη και #Παλιό_Λιμάνι #Φηρών στη νήσο #Θήρα.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
@hellenicpoliceℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού
Νέα 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή στις 15:52. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,9 χλμ.
Λίγη ώρα νωρίτερα, σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:05, σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στις 14:17 σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σε απόσταση 231 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Νωρίτερα, σεισμός ταρακούνησε Αμοργό και Σαντορίνη στις 13:50 σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με το επίκεντρο να προσδιορίζεται 16χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 7,3 χλμ.
Επίσης, σεισμική δόνηση έγινε στις 13:21, εντάσεως 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ.
Είχε προηγηθεί ισχυρή σεισμική δόνηση στις 11:29 μεγέθους 4,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 16,4 χλμ και επίκεντρο 25χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Νωρίτερα, στις 09:36 έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 8,5χλμ, 19χλμ ΝΝΑ της Αρκεσίνης, ακολούθησε δεύτερος στις 09:42, στα 4,2 Ρίχτερ, 22χλμ ΝΝΔ τις Αρκεσίνης με εστιακό βάθος 7,7 χλμ.
Ο τρίτος έγινε στις 10:05 με εστιακό βάθος 74χλμ και μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, 10χλμ ΝΑ της Αρκεσίνης και ο τέταρτος μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στις 10:10, 21χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης και με εστιακό βάθος 8,6 χλμ.
Στις 10:26 σημειώθηκε και νέα δόνηση άνω των 4 Ρίχτερ, με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να τη δίνει στα 4,7 Ρίχτερ 23χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης και εστιακό βάθος 10χλμ.