Καιρός: Σε κλοιό ζέστης η χώρα με την Τρίτη να είναι η χειρότερη μέρα – Οι περιοχές που φλερτάρουν με 40άρια

Σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών μπαίνει η χώρα, με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους 40 βαθμούς σε κάποιες περιοχές της χώρας.


Η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο, με τη θερμή εισβολή να χτυπάει επίσης τη Θεσσαλία, τη κεντρική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία μέχρι τις ευρωεκλογές

Η μέρα με την περισσότερη ζέστη θα είναι η Τρίτη, με τον υδράργυρο να δείχνει 38 βαθμούς στην Αθήνα, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να φτάσει τοπικά ακόμα και τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ το Σαββατοκύριακο των εκλογών αναμένεται να ανέβει και πάλι.

Βιάζεται ο καύσωνας

Η θερμή εισβολή έρχεται φέτος νωρίτερα από άλλες χρονιές προϊδεάζοντας, ίσως τί θα επακολουθήσει τις επόμενους μήνες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι 3 έως 6 βαθμούς παραπάνω από ό,τι τα τελευταία 20 χρόνια. Το φαινόμενο βέβαια της αλματώδους αύξησης της θερμοκρασίας δεν είναι ελληνικό αλλά απόρροια της κλιματικής κρίσης.


«Η μοναδική εκτίμηση που υπάρχει και προέρχεται από μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού είναι ότι όλο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου οι θερμοκρασίες στην  Ευρώπη θα είναι πάνω από τα κανονικά» τονίζει, όπως αναφέρει η ΕΡΤ,  ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, «οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Αττική, η Φθιώτιδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι περιοχές που φλερτάρουν την Τρίτη με τους 39 βαθμούς (ίσως και 40°C) είναι: Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα» σημειώνει και δίνει τις εκτιμώμενες θερμοκρασίες για την Αττική.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ για αύριο Δευτέρα, προβλέπονται λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.


Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο νότιοι τοπικά έως 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Πολύ ζέστη την Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.
Οι άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι, αρχικά στα δυτικά και το νότιο Αιγαίο και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, με ένταση 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια θαλάσσια τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βορειοδυτική χώρα όπου θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους, στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 38, στο ανατολικό Αιγαίο τους 36 και στις υπόλοιπες περιοχές τους τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός μέχρι την Παρασκευή

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 05-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε στα βορειοανατολικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα παραμείνει όμως σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές ή όμβροι ενδέχεται να σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη βορειοανατολική χώρα και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *