Απ. Λύτρας: Νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου – Ζητάει επίσπευση της έρευνας και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ανάκριση


Δεύτερη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, έρχεται σήμερα για την υπόθεση του ποινικολόγου, Απόστολου Λύτρα, ο οποίος κατηγορείται για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.


Ειδικότερα,η κυρία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών παραγγελία για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, ζητείται η κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με την παραγγελία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε σε αυτή τη διαταγή λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητα της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον από τον ποινικολόγο, η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου.

Αναλυτικά, η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη έχει ως εξής:

«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ.Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».


Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του. Αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, για την κακοποίηση της συζύγου του.

Η πρώτη παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, παρενέβησαν και χθες, Δευτέρα, στην υπόθεση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, η κ. Κλάπα και η κ. Αδειλίνη διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας στην υπόθεση του δικηγόρου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία.

Όπως είναι γνωστό, ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του για τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του, ενώ η πράξη για την οποία κατηγορείται είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Η πρόεδρος και η εισαγγελέας ζήτησαν να ερευνηθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος της ανακρίτριας και της εισαγγελέως που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος με περιοριστικούς όρους, παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος που του αποδόθηκε και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης, που καθ’ ομολογία τέλεσε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *