Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου δεν επετεύχθη η προβλεπόμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Επί 300 ψηφισάντων βουλευτών, ο προταθείς από τη ΝΔ, τέως Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έλαβε 160 ψήφους, ο προταθείς από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης έλαβε 34 ψήφους, η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λούκα Κατσέλη 40 ψήφους, ενώ ο προταθείς από την ΚΟ “Νίκη” Κωνσταντίνος Κυριακού 14 ψήφους. Κατεγράφησαν, επίσης, 52 «παρών».
Με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τέταρτη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025. Αυτή τη φορά, θα αναζητηθεί η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151), αντί των δύο τρίτων (200) που προβλεπόταν στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία, και των τριών πέμπτων (180) που προβλεπόταν στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία.
Όλα όσα συνέβησαν στην τρίτη ψηφοφορία
Από νωρίς οι βουλευτές της ΝΔ είχαν γεμίσει -και αυτή τη φορά- τα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής, για την τρίτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σχηματίζοντας πολλά πηγαδάκια μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία.
Στα υπουργικά έδρανα, κάθισαν κατά σειρά οι υπουργοί, Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Νίκη Κεραμέως, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Μεταξύ τους σχηματίστηκαν ενδιαφέροντα δίδυμα με Χατζηδάκη – Κεραμέως, Γεωργιάδη – Κικίλια και Βορίδη – Ζαχαράκη, οι οποίοι ήταν από τους τελευταίους υπουργούς που αποχώρησαν.
Η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη -που εισήλθε πολύ νωρίς στην Ολομέλεια- προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών στελεχών του κόμματος, με πιο χαρακτηριστικό το πηγαδάκι που σχημάτισε γύρω της με τους υπουργούς Βασίλη Κικίλια, Νίκο Παπαθανάση, ενώ μετά από λίγο προστέθηκαν Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως και οι βουλευτές Θανάσης Πλεύρης και Νίκος Βλαχάκος.
Κατ’ ιδίαν συνομιλία είχαν μάλιστα λίγο αργότερα, ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Κικίλια, ενώ πρώτος από τους υπουργούς που εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όταν είδε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποχωρεί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, σηκώθηκε και τον συνόδεψε μέχρι έξω και επέστρεψε και πάλι στα υπουργικά έδρανα μετά από λίγο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ βρήκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι έδειχναν να τους ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Μόλις 35 λεπτά διήρκησε η συνεδρίαση για την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 10:15 ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, στις 10:43 ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και στις 10:50 το αποτέλεσμά της.
Ένας διάδρομος χώριζε τους πρώην πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου που κάθισαν στα μεσαία έδρανα και αποχώρησαν ταυτόχρονα από την Ολομέλεια, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ράνια Θρασκιά, Πέτρος Παππάς και Γιάννης Σαρακιώτης επέλεξαν ξανά τα πίσω έδρανα, ενώ μετά από λίγο προστέθηκε στην παρέα τους και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
Εμφάνιση στα επίσημα έδρανα έκαναν ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Καλαντζής και του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Ο τελευταίος δέχθηκε τους θερμούς εναγκαλισμούς πολλών βουλευτών. Ανάμεσά τους ο Παύλος Γερουλάνος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μαζί στα πίσω έδρανα κάθισαν μητέρα και γιος -και ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας- Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης.
Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ κατέκλυσαν το εντευκτήριο της Βουλής με αρκετούς από αυτούς να πλαισιώνουν τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο.
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές
Οι 160 ψήφοι, που έλαβε σε κάθε μία από τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες ο τέως πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, προμηνύουν ότι στην τέταρτη ψηφοφορία (οπότε απαιτούνται 151 ψήφοι) θα είναι εκείνος που θα εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Σε ενδεχόμενη, πάντως, μη επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας στην ερχόμενη τέταρτη ψηφοφορία, θα διεξαχθεί μία πέμπτη (και τελευταία ψηφοφορία) ύστερα από πέντε ημέρες, και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία.
Κατά τη σημερινή, τρίτη ψηφοφορία, τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ “Σπαρτιάτες”) και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).
Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ “Νίκη” καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ “Σπαρτιάτες”), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Παρών» δήλωσαν 52 βουλευτές: Οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, οι 5 βουλευτές της ΚΟ “Σπαρτιάτες”, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας (Αλ. Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχαήλ Χουρδάκης, Ραλλία Χρηστίδου), ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης και τέλος οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ “Σπαρτιάτες”)