Ο απολογισμός των κυβερνητικών πεπραγμένων του πρώτου τριμήνου τής νέας θητείας και οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μεταξύ των θεμάτων που εθίγησαν από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ”Παραπολιτικά”.
«Η Νέα Δημοκρατία, σε αυτό το πρώτο τρίμηνο, έχει δώσει το δικαίωμα ψήφου στους κατοίκους εξωτερικού, κάτι το οποίο έγινε χάρη στο ότι μπόρεσε να συσπειρώσει κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Έχει ψηφίσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ουσιαστικά έχει υλοποιήσει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο προεκλογικά είχε πει ότι θα κάνει. Έχει μεταβάλει με σημαντικό τρόπο τους όρους εργασίας, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων. Και, προχωρά κανονικά σε ένα ευρύτατο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων», ανέφερε κατ’ αρχάς ο υπουργός Επικρατείας.
Ενώ στον αντίλογο ότι υπήρξαν και πολλές καταστροφές από τις εκλογές και μετά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο πολιτικό κλίμα, ο Μ. Βορίδης επΙσήμανε: «Οι καταστροφές πάντα είναι μια δοκιμασία για κάθε κυβέρνηση. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, που είχε να διαχειρισθεί οποιαδήποτε φυσική καταστροφή και την επόμενη μέρα αυτής να έβγαινε ο κόσμος και να την χειροκροτούσε. Τέτοια κυβέρνηση δεν θυμάμαι και είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική. Οι καταστροφές, υποχρεωτικά και αντικειμενικά, είναι μια στιγμή δυσκολίας. Δύσκολη στιγμή για τις τοπικές κοινωνίες, δύσκολη στιγμή για τις υπηρεσίες, είναι μια στιγμή κρίσης και δοκιμασίας. Από καμία καταστροφή δεν βγαίνουν επευφημίες».
Και, στο «δια ταύτα», «όμως, εκείνο το οποίο βγαίνει, εκείνο το οποίο έχει χτισθεί, εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, με αυτήν την κυβέρνηση και την περίοδο που εμείς κυβερνάμε, ο κόσμος ξέρει ότι μπορεί να γίνουν αυτές οι καταστροφές, γιατί υπάρχουν τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα, αλλά την επόμενη μέρα το πρωί η κυβέρνηση είναι κοντά του. Θα του δώσει τα χρήματα για την οικοσκευή, θα στηρίξει τους παραγωγούς μας, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναφτιάξει υποδομές -αυτό το ξέρει ο κόσμος. Γι’ αυτό και δεν βλέπετε θεαματικές ποιοτικές μεταβολές, γιατί υπάρχει και έχει οικοδομηθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης».
Σε σχέση με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός περιέγραψε το στόχο του κυβερνώντος κόμματος: 13-0 στις περιφέρειες και 3-0 για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ταυτοχρόνως, διευκρίνισε, η ΝΔ υποστηρίζει τους υποψηφίους στους οποίους έχει δώσει τα χρίσματα και όχι, δηλαδή, αντίπαλα ψηφοδέλτια. Πάντως, δεν θα είναι εύκολο να βγει πολιτικό συμπέρασμα εάν εκλεγεί γαλάζιος «αντάρτης», αναγνώρισε, λέγοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις «αυτό έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά».
Για τα ελληνο-τουρκικά, υπογράμμισε ότι στο θέμα αυτό ακούει «πρωτίστως και κυρίως, για να μην πω αποκλειστικά, τον πρωθυπουργό. Το λέω αυτό γιατί σε τέτοια ζητήματα μείζονος σημασίας, αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που λέγεται από τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μια βελτίωση, μπορούμε να την δούμε όλοι. Έχει μια μετρήσιμη αποτύπωση αυτή η βελτίωση των σχέσεων, λιγότερες παραβιάσεις, προφανώς η έναρξη αυτού του διαλόγου είναι κάτι καλό». Ωστόσο, συνέχισε, «σε ποιο σημείο βρίσκεται, πόσο ώριμο είναι και πόσο έχει προχωρήσει, κατά τη γνώμη μου είμαστε ακόμη αρκετά στην αρχή». Συμπερασματικώς, «όλοι θέλουν να κρατήσουν αυτήν την ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων. Από εκεί και πέρα επειδή έχουμε μεγάλη πείρα στα ελληνοτουρκικά, όλοι μας πια, έχουμε περάσει περιόδους υφέσεως και περιόδους εντάσεως», έκλεισε το σχόλιό του ο υπουργός Επικρατείας.
Για το ΟΑΚΑ, τέλος, σημείωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει κάνει κάτι», εξηγώντας, συγχρόνως, το «γιατί»: «Από το 2020 ξεκίνησε η διαδικασία, το 2021 προκήρυξε τη μελέτη, εξασφάλισε ποσά 57 εκατ. ευρώ -που δεν είναι λίγα, είναι πολλά- και τα οποία ενέταξε στο Ταμείο, ξεκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία. Υπήρξε μια πρώτη φάση, η οποία λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας του έργου, κηρύχθηκε άγονος ο διεθνής διαγωνισμός. Επαναλήφθηκε και βρέθηκε μια εξειδικευμένη γερμανική τεχνική εταιρεία για να κάνει τη μελέτη. Έκανε τη μελέτη και σήμερα βρισκόμαστε εδώ». Στο σήμερα, τέλος, «το συμπέρασμα περί επικινδυνότητας, της μελέτης είναι αυτό το οποίο παρέλαβε το Υπουργείο την Παρασκευή» και τότε «παίρνει τη σωστή απόφαση να κλείσει το ΟΑΚΑ, που είναι επικίνδυνο».