«Λείπει η σοβαρότητα από την ελληνική πολιτική σκηνή αυτήν την εποχή, ζητείται εναγωνίως. Να είμαστε μετρημένοι σε αυτά τα οποία λέμε. Οι πιο πολλοί, οι οποίοι τοποθετούνται στον δημόσιο λόγο σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική προστασία, είναι άσχετοι με την πολιτική προστασία. Δεν έχουν διοικήσει ποτέ τίποτα, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Αν κάποιος στην αντιπολίτευση θέλει να προσκομίσει προτάσεις είναι καλοδεχούμενες. Το έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και το έχω ζητήσει κι εγώ από τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν βοηθά κανέναν από όλους αυτούς, αυτό το οποίο βλέπω και παρατηρώ: Τυχάρπαστες δηλώσεις χωρίς πλαίσιο, χωρίς λογική. Εμάς -αν θέλετε- μας εξυπηρετεί. Αν συνεχίσουν έτσι θα κυβερνά άλλα εκατό χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι οι επιστήμονες της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου παρακολουθούν το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό μοντέλο, και ανακοίνωσε ότι σε 17 μήνες θα παραληφθούν μετεωρολογικοί σταθμοί και ραντάρ, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που υλοποίησε ο ίδιος με εντολή του πρωθυπουργού.
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα πρέπει να αφυπνιστεί και, όπως υποχρεούται, να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για σοβαρά θέματα, όπως το ενεργειακό, η ακρίβεια και οι φυσικές καταστροφές.
«Κρούω το καμπανάκι του κινδύνου. Ο Μάριο Ντράγκι, στην έκθεσή του, τα είπε “έξω από τα δόντια”. Εξήγησε ότι πολυεπίπεδα υστερούμε πλέον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Πρώτον, στο ενεργειακό. Στην ακρίβεια, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τις κοινωνίες της Ευρώπης, και την ελληνική. Και για την κλιματική κρίση είναι πολύ ωραία αυτά που λέγονται για τις ΑΠΕ και τη μείωση της εκπομπής άνθρακα σε 10, 20, 30 και 40 χρόνια. Απαιτούνται, όμως, στηρίξεις τώρα, σήμερα για τους καταναλωτές στην ενέργεια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα. Και απαιτούνται, επίσης, κονδύλια για νέα αντιπλημμυρικά έργα με βάση τη νέα εποχή» επεσήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα, που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, φαίνεται ότι δεν επαρκούν, επομένως χρειάζεται να γίνει μία προτεραιοποίηση με βάση την τρωτότητα και τον κίνδυνο.
«Ένα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να πληρώνει μια, δυο, τρεις φυσικές καταστροφές μέσα στον χρόνο και παράλληλα να επενδύει σε αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν. Αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία για ένα κράτος. Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξυπνήσει γιατί κοιμάται. Να σταματήσουν να ασχολούνται, όπως βλέπω εδώ και έναν χρόνο, με ραδιουργίες και υπόγειες διαδρομές για το πώς θα στελεχώσουν αυτό το οποίο λέγεται διοικητήριο των Βρυξελλών, και να ασχοληθούν με την κοινωνία και τους λαούς», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.