Το παρασκήνιο του τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Το θετικό κλίμα της συνάντησης και η αποτίμηση από την Αθήνα


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην χθεσινή συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα, ενώ συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.


«Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Για συνάντηση σε καλό κλίμα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές. Ήταν πιο σύντομη σε διάρκεια λόγω του γεγονότος ότι γίνεται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όσο αφορά το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, και επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό. Όπως σημειώνει, «η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό. Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Για το μέτωπο των από εδώ και πέρα επαφών και χρονοδιαγραμμάτων, θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του.

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Όπως έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αυτό που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, σχετικά με το μεταναστευτικό, θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας: πρώτο βήμα η προσεχής συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ήταν η έκτη συνάντηση (με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία τρομερή πρόοδο στη διμερή σχέση των δύο χωρών», σημείωσε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN.

«Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα έτη, είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στα ζητήματα που διαφωνούμε να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ώστε όταν διαφωνούμε, και έχουμε διαφωνίες όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, να το κάνουμε πρώτα απ’ όλα συμφωνώντας ότι τα θέματα μπορούν μόνο να επιλυθούν με τους φίλους μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο», παρατήρησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή τους στο αμερικανικό δίκτυο.

«Σημαντικό να μη μπαίνουν βάρκες στο νερό»

«Διατηρούμε για τους εαυτούς μας το δικαίωμα να ανακόπτουμε την πορεία σκαφών προς τα νησιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην μπαίνουν βάρκες στο νερό και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό. Θέλουμε οι βάρκες να σταματούν, πριν πέσουν στο νερό. Φυσικά, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλύτερα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θέλουμε να το αφήνουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των θέσεων του προς την Τουρκική πλευρά.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και διήρκεσε, όπως ήταν προγραμματισμένο, περίπου μισή ώρα.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *