Από την αλλαγή σελίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκίνησε η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στο “Talk Radio”: «Συνολικά για την Ευρώπη πιστεύω ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με τις ΗΠΑ. Από την άλλη, και από την Ευρώπη στο πλαίσιο μιας συνολικής αφύπνισης θα πρέπει να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της αυτονομίας, στην ενέργεια και την άμυνα. Όσον αφορά στη χώρα μας έχουν αποκτήσει τέτοιο βάθος οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχυθεί, οι σχέσεις είναι εμπεδωμένες. Εμείς προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο Τραμπ, άλλωστε (υπάρχουν) θέματα που απασχολούν από κοινού, όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Υπενθυμίζω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ πρόσφατα είχε αναφέρει ότι θέλει οι χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα. Η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες χώρες, πάνω από το μέσο όρο. Ενώ επιδιώκει στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι υπόλοιπες χώρες να αναβαθμίσουν την αμυντική πολιτική τους. Υπάρχουν πεδία συνεργασίας…».
Στη συνέχεια, κλήθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ να τοποθετηθεί σε μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική των δασμών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως είπε, «υπάρχει μια ετοιμότητα στην ΕΕ για τα θέματα αυτά, προσβλέπουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο». Και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση που έχει να κάνει με την κατάσταση της οικονομίας, με τη διεθνή θέση μας, δεν μπορούμε να είμαστε μια αυτόνομη νησίδα στον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη, (αλλά) μπορούμε με αισιοδοξία να ατενίζουμε τη συνέχεια. Ό,τι και να μας προκύψει, θα κοιτάξουμε να το αντιμετωπίσουμε».
Εξ άλλου, «ο πρωθυπουργός έχει ένα διεθνές κεφάλαιο που το αξιοποιεί προς όφελος της χώρας με συμμαχίες στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ο Θ. Κοντογεώργης.
Αλλάζοντας θέμα στην επιλογή για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε την εξής απάντηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός «αξιολογεί ποιες πρέπει να είναι οι σταθερές το επόμενο διάστημα, έκανε μια επιλογή πολιτικού προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ένα πρόσωπο δοκιμασμένο που κατάφερε να λειτουργήσει με συνθετικά και ενοποιητικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται στο πλαίσιο του ρόλου τους ως προέδρου της Βουλής». Εξ άλλου, συμπλήρωσε, «πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν του τα μηνύματα των καιρών, τις διεθνείς συνθήκες»
Και, για την απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «τιμούμε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ευχαριστούμε για τον τρόπο με τον οποίο επιτέλεσε τα καθήκοντά της τα πέντε αυτά χρόνια». Ακόμη, «ήταν μια πάρα πολύ καλή Πρόεδρος, που άφησε ένα πολύ καλό αποτύπωμα. Τώρα έγινε μια άλλη επιλογή για τους λόγους που εξηγήσαμε».
Αμέσως μετά και με την επισήμανση, «ως χώρα περάσαμε πολλά και καταφέραμε πολλά», ο Θ. Κοντογεώργης πρότεινε «στα μεγάλα οι πολιτικές δυνάμεις να διασφαλίσουμε να υπάρχει μια συνεννόηση, ώστε να μπορούμε να συζητάμε ψύχραιμα τι συμφέρει την κοινωνία, την πατρίδα μας, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά».
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα, παρατήρησε πως δεν ευθύνονται η κυβέρνηση και η ΝΔ επειδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσδιόρισαν τους εν δυνάμει συμμάχους τους. Επιπλέον, η στάση κάθε κόμματος στα ανοιχτά ζητήματα θα προσδιορίσει «αν θα κάνουμε στροφή στο παρελθόν ή μπορούμε να ατενίσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ρεαλισμό το μέλλον».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «η κοινωνική συμμαχία που έχει χτίσει η ΝΔ προφανώς πρέπει να αναζωογονείται και να προσδιορίζεται από τις πολιτικές. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο σε όλους τους τομείς, στην καθημερινότητα των πολιτών, την ακρίβεια, τη στέγη, την υγεία, την παιδεία». Όπως επίσης, «στα μεγάλα ζητήματα, όπως η άμυνα και η εξωτερική πολιτική», αλλά και σε μια τρίτη κατηγορία θεμάτων, όπως «η διαχείριση των υδάτων, η περιφερειακή ανάπτυξη, ο αγροτικό τομέας, η επισιτιστική επάρκεια».
Εν τέλει, σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχεδιασμό: «Αυτά οι πολίτες θα τα αξιολογήσουν το 2027 όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Κάναμε όσα δεσμευτήκαμε; Δίνουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα; Πάνω σε αυτά θα κριθούμε και τότε θα δούμε και τους συσχετισμούς που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε κλείνοντας.