Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ άλλων, για το φαινόμενο της υπερχείλισης λυμάτων στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος.
«Για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα όταν έχει βροχή, πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μπαίνει καθόλου νερό της βροχής σε αυτούς τους αγωγούς, καθώς κανονικά δεν συνδέονται με τα όμβρια», είπε αρχικά στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε:
«Περίπου 5% των κτισμάτων στο Λεκανοπέδιο που έχουν παράνομες συνδέσεις εδώ και πολλές δεκαετίες στους αγωγούς λυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές όπου το φαινόμενο αυτό είναι μαζικό και στα νότια προάστια έχουμε 7.000 τέτοια κτίρια, έχουμε υποδιαστασιολογημένο όλο το σύστημα λυμάτων, γιατί κανείς δεν το υπολόγισε. Αυτό το γνωρίζουμε από το 2000.
Τώρα γίνεται ένα μικρό έργο ακριβώς στην περιοχή που είχαμε το πρόβλημα. Θα μπουν δύο αγωγοί. Ο ένας θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες και θα τελειώσει το 2025, δηλαδή θα είναι ένας παράλληλος αγωγός που θα ξεμπλοκάρει το σύστημα εκεί, και ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα πάρει αρκετά χρόνια, και θα πηγαίνει παράλληλα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και θα εκτονώνει την υποδιαστασιολόγηση».
«Να περάσει η αρμοδιότητα στην ΕΥΔΑΠ που είναι καλύτερα εξοπλισμένη»
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες αυτών των 7.000 κατοικιών δεν θα έχουν επιπτώσεις, γιατί όπως ανέφερε οι οικοδομές είναι του 70, του 80 και του 90 ενώ τα σπίτια αυτά μπορεί να έχουν αλλάξει και δυο φορές ιδιοκτήτη.
«Πλέον αυτή η κατάσταση εμποδίζεται διότι υπάρχει ο ελεγκτής δόμησης όταν χτίζονται τα κτίρια, συνεπώς ελέγχεται η άδεια και ο έλεγχος δεν είναι απλός. Πρέπει να πας να ρίξεις νερό με χρώμα στα όμβρια και να ψάξεις να βρεις αν σου βγει στα λύματα. Ταυτόχρονα το δεύτερο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι στο σύστημα των ομβρίων να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερος καθαρισμός. Δεν αναφέρομαι στα φρεάτια που πολλές φορές είναι καλά καθαρισμένα, αλλά το τι γίνεται μέσα στους αγωγούς. Δηλαδή οι αγωγοί των ομβρίων έχουν πολύ πράγμα μέσα, που δεν είναι εύκολο στους δήμους να το καθαρίσουν.
Η ΕΥΔΑΠ έχει τα εργαλεία και έχει κάμερες που μπαίνουν μέσα στους αγωγούς και βλέπουν τι γίνεται. Έχουμε βάλει μια δυνατότητα να περάσει η αρμοδιότητα στην ΕΥΔΑΠ που είναι καλύτερα εξοπλισμένη από τους Δήμους. Κάποιοι Δήμοι, όπως αυτός των Αθηναίων, έχουν κάνει προγραμματική με την ΕΥΔΑΠ και έτσι έχει αναλάβει τα όμβρια. Η ευθύνη είναι στο γεγονός ότι όλα αυτά τα 20 και βάλε χρόνια που ξέρουμε το πρόβλημα δεν έχει προχωρήσει κάτι.
Η ΕΥΔΑΠ έχει την ευθύνη ότι της άνοιξε ένα καπάκι και ντε φάκτο όταν βγήκε το καπάκι και δημιουργήθηκε όλο αυτό που συνέβη. Ο Δήμος αντικειμενικά πρέπει να φροντίζει ώστε η παροχέτευση των ομβρίων, να είναι αποτελεσματική», τόνισε.
«Εγώ πέρασα μια νομοθεσία, που υποστηρίζω ότι το σύνολο όλου αυτού του πράγματος στην Αττική, πρέπει να το αναλάβει η ΕΥΔΑΠ. Αυτό θα γίνει γιατί θα ξέρουμε έναν, ο οποίος θα είναι ο απόλυτος υπεύθυνος. Να την ενισχύσουμε να της δώσουμε ευελιξία, έτσι ώστε να είναι πιο γρήγορη η ΕΥΔΑΠ στους διαγωνισμούς αλλά και σε όσα κάνει. Υπάρχει γενικότερα γραφειοκρατία στην υλοποίηση», επεσήμανε στη συνέχεια.
Όσον αφορά την Μητροπολιτική Περιφέρεια ανέφερε: «Εγώ πιστεύω ότι θα έχει αξία, αλλά όχι όταν έχεις μια πολύ μεγάλη οργανωμένη επιχείρηση εξιδεικευμένη νερού, όπως η ΕΥΔΑΠ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να είναι οριζόντιες οι ευθύνες στην Περιφέρεια, εδώ όμως έχουμε μια μεγάλη και οργανωμένη επιχείρηση, στην οποία πρέπει να δώσουμε ευελιξίες και να την «κυνηγάμε» για να ολοκληρώσει τα έργα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Για τις αυξήσεις στο νερό, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό είναι συνάρτηση του τι βροχή θα έχουμε, ενώ επισήμανε ότι το κρίσιμο πρόβλημα είναι η λειψυδρία. «Η λειψυδρία είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ, δεν απαντάτε εύκολα. Κυρίως θα έχει μεγάλη σημασία του τι θα γίνει με τα χιόνια. Τα χιόνια είναι το πιο πολύτιμο νερό. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά είμαστε στο 1/3 της περιόδου», υόνισε.
Σε ερώτηση για το εάν θα ιδιωτικοποιηθούν τομείς της ΕΥΔΑΠ ή ΕΥΑΘ, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που εμάς μας απασχολεί είναι να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των φορέων. Εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη ευελιξία. Ευελιξία σημαίνει να έχεις την δυνατότητα να πάρεις προσωπικό. Χθες το βράδυ, στον τομέα που ασχολείται με τον τομέα της αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, υπήρχαν 33 άνθρωποι. Αν κάτι έκανε αυτή η κυβέρνηση, είναι ότι έβγαλε την ΕΥΔΑΠ από το υπερταμείο και την έφερε πίσω στην γενική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία ιδιωτικοποίηση του νερού. Διότι πρώτον όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις του νερού ήταν αμφιλεγόμενης επιτυχίας και δεύτερον έχουμε μια νομολογία του ΣτΕ η οποία είναι τελείως ξεκάθαρη σε αυτό».