Θ. Κοντογεώργης: Να βάλουμε όλοι πλάτη για το ΕΣΥ

Θέματα εξωτερικής πολιτικής, η υγεία, αλλά και ένα σχόλιο για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ εμπεριείχε, μεταξύ άλλων, η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά.


«Πέραν του αμοιβαίου οφέλους, όταν υπάρχει ένα κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας στο Αιγαίο, υπάρχει σταθερότητα και στο νοτιοανατολικό πυλώνα του ΝΑΤΟ, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του.

Και, στη συνέχεια, «από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού φάνηκε ότι υπάρχει μια ικανοποίηση ως προς τη συνεργασία με την Τουρκία σε διάφορα επίπεδα, και σε σχέση με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, και στις εμπορικές συναλλαγές». Ενώ έγινε συζήτηση και εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο.

Όμως, υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης, «ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να παραλείψει να αναφερθεί ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τραγωδία στην Κύπρο. Δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένο ένα νησί -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε επισημαίνοντας συγχρόνως την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Εν κατακλείδι, και οι δύο ηγέτες και οι δυο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι «υπάρχει αμοιβαίο όφελος στις δυο χώρες από μια διατήρηση κλίματος ηρεμίας και συνεργασίας».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των συμφωνιών, κάτι που «ο πρωθυπουργός έχει διατρανώσει σε όλους τους τόνους, και σε ευρωπαϊκό και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο». Εξ άλλου, «υπάρχει κατανόηση των ελληνικών θέσεων», συμπλήρωσε και έκλεισε την απάντησή του λέγοντας ότι «η άλλη πλευρά θα πρέπει με σοβαρότητα να τροποποιήσει τη στάση της στα θέματα αυτά».


Σε άλλο θέμα, αυτό της συνεδρίασης του ΟΟΣΑ, την Τετάρτη, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο κ. Κοντογεώργης, ξεκίνησε από ένα γενικό σχόλιο: «Εκθέσεις διεθνών οργανισμών αποτυπώνουν την πρόοδο της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποτυπώνουν την επαναφορά της χώρας μας σε μια κανονικότητα». Συμπέρασμα της εν λόγω έκθεσης είναι ότι έχουμε συγκλίνει με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. ‘Αλλωστε, διευκρίνισε, «ο ΟΟΣΑ κάλεσε τη χώρα μας στη χθεσινή σύνοδο, ως παράδειγμα χώρας που κατέβαλε προσπάθεια και παρουσιάζει πρόοδο στα ζητήματα αυτά».

Όμως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έθεσε μια επιπλέον διάσταση λέγοντας: «Εμμένουμε στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει να είναι ορατό στον πολίτη». Συγκεκριμένα, «μας ενδιαφέρει αυτό που γίνεται σε επίπεδο ρύθμισης της αγοράς, ανταγωνιστικότητας κ.ο.κ., να επιστρέφει στον καταναλωτή».

Επόμενο θέμα της συνέντευξης ήταν η κατάσταση στο χώρο της υγείας. Αφού αναγνώρισε ότι υπάρχει «σοβαρό ζήτημα» στελέχωσης σε αρκετές περιοχές, κάποιες από τις οποίες είναι τουριστικές, διαβεβαίωσε: «Το βάρος μας πέφτει στην υγεία».

Επίσης, αφού θύμισε ότι θα γίνουν 6.500 προσλήψεις μέσα στο χρόνο, έστειλε το μήνυμα, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Ειδικότερα ζήτησε «σε συνεργασία με τους (ιατρικούς) συλλόγους να βρεθούν οι ιδιώτες γιατροί που θα καλύψουν κάποιες ανάγκες μέχρις ότου, ευελπιστούμε, αυτές να τις καλύψουμε με μόνιμο τρόπο».

Στο θέμα των αμοιβών των γιατρών, δήλωσε ότι «είναι σταθερή η βούληση της κυβέρνησης – το έχουμε δείξει με όλους τους τρόπους – για αύξηση των εισοδημάτων των γιατρών». Βέβαια, προσέθεσε, «προφανώς δεν έχουμε φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Πρέπει όμως όλοι να βάλουμε λίγο πλάτη σε αυτή την προσπάθεια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ειδικά δε, «σε περιοχές με μεγάλο φόρτο, όπου κινδυνεύουμε, ανά πάσα στιγμή, να βρεθούμε αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα, να βάλουν όλοι πλάτη», ζήτησε για μία ακόμη φορά. Και, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «και οι ιατρικοί σύλλογοι και οι γιατροί θα ανταποκριθούν. Το υπουργείο βρίσκεται σε μια συνεχή διαβούλευση, και ο υπουργός κ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός κ. Θεμιστοκλέους κάνουν μια συστηματική προσπάθεια».

Η συνέντευξη έκλεισε με τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Είναι απολύτως και τελείως λάθος να σχολιάζουμε τις διαδικασίες σε άλλα κόμματα ειδικά εν όψει κάποιων δημοκρατικών διαδικασιών», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Αναγνώρισε δε, ότι την βοηθάει την όποια κυβέρνηση, όταν υπάρχει αντιπολίτευση που καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις. Εν προκειμένω, «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη κατάθεση προτάσεων, ευελπιστούμε όταν λύσουν (σ.σ. τα κόμματα της αντιπολίτευσης) τα εσωκομματικά ζητήματά τους, να αναλάβουν και το θεσμικό ρόλο τους», κατέληξε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *