Θ. Κοντογεώργης: Με συγκροτημένο και γόνιμο διάλογο η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και η πορεία της κυβέρνησης, από εδώ και πέρα, ήταν το βασικό θέμα της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.


«Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μέρος μιας συγκροτημένης και οργανωμένης διαδικασίας αξιολόγησης και αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος», σημείωσε εισαγωγικώς. Επιπλέον, «χθες έγινε ένας γόνιμος διάλογος, σε ενωτικό κλίμα, γιατί η συνεδρίαση αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία να γίνει αυτή η ανταλλαγή απόψεων».

Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «ο κοινός τόπος είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση του κυβερνητικού έργου -και αυτός ήταν ο πυρήνας των τοποθετήσεων». Με άλλα λόγια, «μια φυγή προς τα εμπρός», για αυτά που «πρέπει να κάνουμε και απασχολούν περισσότερο τους πολίτες». Επιπροσθέτως, το να γίνουν ορατές οι αλλαγές στο μέσο πολίτη είναι ένα ζητούμενο, αναγνώρισε εξ άλλου.

Έχει δοθεί το σύνθημα, ανέφερε επί λέξει, για «μεγαλύτερη ταχύτητα, μικρότερη αδράνεια, χειροπιαστά αποτελέσματα». Ενώ, σε άλλο σημείο έθεσε και την παράμετρο ότι «η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την πολιτική ανάπτυξη- ο κοινωνικός, πατριωτικός χαρακτήρας της παράταξης υπηρετείται μέσα από αυτές τις πολιτικές».

Ακόμη, «ο πρωθυπουργός έχει δείξει διαχρονικά ότι ενσωματώνει και αφουγκράζεται ανησυχίες, δίκαιη κριτική και προτάσεις που μπορεί να γίνονται από το εσωτερικό του κόμματος αλλά όχι μόνον», τόνισε ο Θ. Κοντογεώργης, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι «τα μηνύματα της κάλπης αξιολογούνται και πρέπει να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλες λύσεις, λιγότεροι αυτοί, αλλά κυρίως όσων απείχαν που είναι και περισσότεροι».


Ειδικότερα δε, για όσους συμπολίτες μας δεν ψήφισαν, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε: «Αυτοί που επέλεξαν την αποχή, συνειδητά δεν επέλεξαν κάποια άλλη πολιτική δύναμη- και βλέπουμε τις ημέρες αυτές τι γίνεται στα άλλα κόμματα, χωρίς να θέλω να μπω στα εσωτερικά τους. Αλλά ο πρωθυπουργός και όλο το κόμμα απευθύνεται στους ανθρώπους αυτούς που επέλεξαν την αποχή. Μένει να πείσουμε με το αποτέλεσμα της πολιτικής μας, με τις κατευθύνσεις που δίνονται».

Εν τέλει, «όλοι έχουν λάβει το μήνυμα, για αυτό και η προσπάθεια που γίνεται» και «επί των πεπραγμένων αυτών θα κριθεί η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας».

Η τελευταία αυτή αναφορά για εξάντληση της τετραετίας προκάλεσε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, με τον υφυπουργό να θυμίζει εν πρώτοις ότι «κάθε τρίμηνο μιλούσαμε για εκλογές από το 2019». Και, επί της ουσίας, «ο πρωθυπουργός -και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε- έχει δείξει μια θεσμική επιμονή στον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Αν κάτι έλειπε από τη χώρα πριν το 2019, ήταν αυτή η εμπιστοσύνη στους θεσμούς». Συμπερασματικώς, ο πρωθυπουργός έχει δώσει δείγματα γραφής στο πρώτο κύκλο αυτής της κυβέρνησης, και «στον δεύτερο κύκλο νομίζω ότι θα πορευτούμε έτσι».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη τοποθέτηση, τη Δευτέρα, των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, απάντησε ότι «όταν τοποθετούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι πάντοτε ενδιαφέρον να βλέπουμε τι θα λεχθεί». Και, εν κατακλείδι, «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να συζητά ανοιχτά, όπως έγινε και χθες, για όλα τα ζητήματα».

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της ακρίβειας, σημείωσε πως «ό,τι κάνουμε, θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους δημοσιονομικούς κανόνες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά λεφτόδεντρα, είναι αυτά που στοίχισαν στην οικονομία και την κοινωνία μας. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε, δεν πρέπει να δημιουργήσουμε αμφιβολία στις διεθνείς αγορές, τους ανθρώπους που βλέπουν τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό».

Για την έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, τέλος, διευκρίνισε ότι είναι «ένας φόρος που προκύπτει από έναν ευρωπαϊκό κανονισμό» και προσέθεσε: «Το ποσοστό προέκυψε γιατί τώρα ολοκληρώθηκε η αποτίμηση της αξίας των κερδών για την προηγούμενη χρήση. Επομένως μπορούμε τώρα να τον εφαρμόσουμε και να κατευθύνουμε (σ.σ. τα έσοδα) εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *