«Φαντάζομαι αυτή η αιτίαση δεν μπορεί να αφορά την ελληνική δικαιοσύνη, γιατί αυτή είναι μια απόφαση η οποία πάρθηκε ουσιαστικά από την ελληνική Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έφερε η άρση προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.
«Υπήρχε μια εξέλιξη, μια διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση Novartis, εξ όσων θυμάμαι καλά, νομίζω κανείς από τους κατηγορουμένους ή τουλάχιστον τους ελεγχόμενους να το πούμε έτσι, δεν προχώρησε κάποια ποινική διαδικασία. Όλες έχουν τεθεί στο αρχείο. Επομένως αυτό το πλαίσιο, το οποίο υπήρχε και φαντάζομαι εκεί ερείδεται και η απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν προέκυψε τίποτα, προφανώς μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι αντί για μάρτυρες ήταν ψευδομάρτυρες» επισήμανε ο κ. Κοντογεώργης.
Το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων συνεχίζει και υφίσταται στη χώρα, σημείωσε στη συνέχεια, «γιατί είναι εξαιρετικά κρίσιμος πολλές φορές για την αποκάλυψη παράνομων πράξεων».
«Αυτό δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Επομένως, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, ο οικονομικός εισαγγελέας έλαβε τις αποφάσεις που έπρεπε να λάβει. Επομένως, νομίζω πόρρω απέχει αυτό το οποίο αναφέρει η αντιπολίτευση σε σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί η Δικαιοσύνη λειτουργεί και νομίζω υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, όπως βέβαια και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.
Γύρω από την ύπαρξη ή μη εσωκομματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή και τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και με τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο, κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε «με μία συστηματική προσπάθεια ο πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει ένα πολιτικό κεφάλαιο και διεθνές, το οποίο έχει επιτρέψει στη χώρα να στήσει σημαντικές συμμαχίες και να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Σε σχέση με την Τουρκία, είμαστε σε μία περίοδο που προφανώς και θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία συζήτηση προκειμένου να υπάρχουν οι δυνατότητες και γενικότερα ηρεμία στην περιοχή. Είναι γνωστή η μόνη διαφορά η οποία υπάρχει με την Τουρκία και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Άλλωστε και ο κύριος Γεραπετρίτης προχθές στη Βουλή στην ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και νομίζω ήταν μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, όπως ουσιαστικές είναι νομίζω και όλες οι συζητήσεις που γίνονται είτε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υπουργών είτε και για άλλα ζητήματα που αφορούν τους βουλευτές».
Σχετικά με την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αυτή την παράνομη ενέργεια».
«Είναι γνωστές οι δικές μας θέσεις και προφανώς η Ελλάδα ασκεί όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Νομίζω ότι και θέλω πραγματικά να το επαναλάβω, ότι τουλάχιστον τα τελευταία πολλά χρόνια δεν θυμάμαι εγώ η χώρα μας να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και ως προς την αποτρεπτική της ικανότητα, αλλά και ως το πλαίσιο, του ρόλου που μπορεί να διαδραματίζει σε μία περιοχή η οποία αυτή τη στιγμή ότι δοκιμάζεται από πολλές εντάσεις και προκλήσεις. Επομένως, ο ρόλος της χώρας είναι σταθεροποιητικός. Εμείς σε αυτό θα επιμείνουμε. Και ναι, συζητάμε με την Τουρκία, απλά συζητάμε σε ένα πλαίσιο γνωστό προκειμένου, προφανώς η διαφορά είναι μία και συγκεκριμένη, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα περιβάλλον ηρεμίας στην περιοχή το οποίο είναι πολύ απαραίτητο» συμπλήρωσε.
Όσο αφορά στη στάση του του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον κ. Παππά όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε πως «η στάση του πρωθυπουργού έθεσε το πλαίσιο ως προς τη διακριτότητα των αρχών και των αξιών που υπάρχουν σε σχέση με το ποιους συνομιλούμε. Υπάρχουν νομίζω γνωστά θέματα και με τον κύριο Παππά και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και συμβολικά και με αυτή την κίνηση το ανέδειξε αυτό».