Τάκης Θεοδωρικακος: «Εθνική και δημοκρατική ευθύνη να αρθούν όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού»

 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στην Επιτροπή Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης επί του νομοσχεδίου «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού».


Ο Τάκης Θεοδωρικάκος διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι «εθνική και δημοκρατική ευθύνη να αρθούν όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού».

Αναλυτικά  ομιλία του Τάκη Θεοδωρικάκου:

Αποτελεί ισχυρό εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό συμβολισμό η επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να ξεκινήσουμε το νομοθετικό έργο της νέας τετραετίας με το νομοσχέδιο που αίρει όλα τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και είναι ξεχωριστή τιμή για εμένα να είμαι εισηγητής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνονται σε ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των Ελλήνων της διασποράς, των Ελλήνων μεταναστών, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τις χώρες στις οποίες ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα. Όπως ακριβώς αν βρίσκονταν στην Πατρίδα. Και, ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στην εθνική ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου Ελληνισμού, σε μία εποχή ευκαιριών, προκλήσεων και κινδύνων, που η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τους Έλληνες της διασποράς και την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού.


Είναι η τρίτη φορά που συζητούμε το συγκεκριμένο θέμα σε αυτή την αίθουσα τα τελευταία 5 χρόνια και ειλικρινά ελπίζω να είναι καθοριστική, η πλέον αποτελεσματική.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2019 και -ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τα κόμματα, ώστε να ξεπεραστεί το συνταγματικό όριο των 200 ψήφων- πετύχαμε να δούμε στις πρόσφατες εκλογές -για πρώτη φορά- αποτελέσματα από 100 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες του εξωτερικού.

Τότε, τον Δεκέμβριο 2019, η Κυβέρνηση της ΝΔ με 290 ψήφους θεσμοθέτησε τον ν. 4648/2019, με τον οποίο για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας ή εξωτερικού, απέκτησαν τη δυνατότητα εγγραφής σε ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ως διευκόλυνση για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό, υπό προϋποθέσεις:

–              να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών και

–              να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Οι προϋποθέσεις προέκυψαν ως αποτέλεσμα διακομματικού συμβιβασμού (προτάθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης) προκειμένου να εξευρεθούν οι 200 απαραίτητες για την ισχύ του νόμου ψήφοι.

 

Ήταν ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, ύστερα από επίπονη και επίμονη προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση. Ήταν μια νίκη για τη Δημοκρατίας μας. Αλλά έχουν απομείνει εμπόδια, που περιορίζουν τη συμμετοχή των Ελλήνων, που ζουν που ζουν στο εξωτερικό στις εκλογές. Οι συμβιβασμοί του 2019 διατηρήθηκαν, παρά την προσπάθεια που καταβάλαμε το 2021.

Τον Απρίλιο του 2021, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε νέο νομοσχέδιο για την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό. Το νομοσχέδιο τότε ψηφίστηκε από 3 κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση) και 190 Βουλευτές, συνεπώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 Βουλευτών.

Σήμερα, μετά τη διενέργεια δύο εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος και Ιούνιος 2023), κατά τις οποίες ψήφισαν από το εξωτερικό μόλις 18.000 Έλληνες, οι πολιτικές συνθήκες έχουν ωριμάσει και το ίδιο νομοσχέδιο του Απριλίου 2021 κατατίθεται εκ νέου προς ψήφιση από τη Βουλή.

Πιστοί στις δεσμεύσεις και τις αρχές μας επανερχόμαστε. Είναι θέμα αξιοπιστίας και για εμάς και για όλο το πολιτικό σύστημα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές το ακριβές θέμα που εξετάζουμε: μιλάμε για διευκόλυνση και όχι για παροχή δικαιώματος ψήφου. Άρα δεν υπάρχει καμία αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Οι Έλληνες στους οποίους αφορά η συζητούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Πατρίδα την ημέρα των εκλογών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία δίνεται συνεπώς η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν από το εξωτερικό χωρίς κανείς να τους ζητήσει να αποδείξουν τίποτα. Διευκολύνουμε τους ψηφοφόρους αυτούς, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είναι εθνική και πατριωτική υποχρέωση -είναι δημοκρατικό χρέος- να μην τους βάζουμε εμπόδια. Να τους διευκολύνουμε.

Κανείς δεν μπορεί να φοβάται τους Έλληνες πολίτες, κανείς δεν επιτρέπεται να τους διαχωρίζει.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο έχει ένα μόνο άρθρο που περιλαμβάνει τη δυνατότητα των ομογενών να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, τον προσδιορισμό της περιφερειακής δικαιοδοσίας της διπλωματικής αρχής στην οποία θα ψηφίσει ο εκλογέας και την κατάργηση των προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους και τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής εξέτασης ενστάσεων.

Τώρα πρέπει να αποδειχθεί ότι το πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό αφορά αφενός τα κόμματα τα οποία είχαν υποστηρίξει αντίστοιχη ρύθμιση, την ίδια ακριβώς ρύθμιση, το 2021, αλλά αφορά ασφαλώς όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές προσωπικά. Είναι ευθύνη καθενός και καθεμιάς από εμάς, να συνειδητοποιήσει την εθνική, πατριωτική και δημοκρατική ανάγκη να υπερψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Από όλους. Και τους 300. Τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Ας ξεπεράσουμε τείχη και αντιπαλότητες. Μιλάμε για την πατρίδα μας, κι ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *