Τα προβλήματα των νομών Χανίων και Ρεθύμνου που σχετίζονται και αφορούν στην ΕΛΑΣ κατέγραψε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος

Τα προβλήματα των νομών Χανίων και Ρεθύμνου που σχετίζονται και αφορούν στην ΕΛ.ΑΣ και το πως μπορεί να τα επιμεληθεί, κατέγραψε σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες Δευτέρα στην Κρήτη.


Ο υφυπουργός αφού επισκέφθηκε τις Αγροτικές φυλακές Χανίων και συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα, συσκέφθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νικόλαο Καλογερή και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Ο κ. Νικολακόπουλος αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Κατάστημα Αγροτικής Κράτησης της Αγιάς, είπε ότι πρόκειται για σωφρονιστικό κατάστημα “…το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες αλλά και γενικότερα η λειτουργία των αγροτικών σωφρονιστικών καταστημάτων είναι πολύ θετική. Κεντρική αρχή της ηγεσίας του υπουργείου μας, αλλά και της Αντιεγκληματικής Πολιτικής, είναι πως πρόκειται για θετικό τρόπο επανένταξης στο κρατουμένων, ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι έχουν τα συγκεκριμένα Καταστήματα, μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες τις οποίες διαπίστωσα και στην Αγία Χανίων. Το επόμενο διάστημα όπως συμφωνήσαμε, θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητες των Αγροτικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων”.

Παράλληλα εξέφρασε την ευχαρίστηση του για το γεγονός ότι μίλησε όπως είπε με την τοπική κοινωνία, με την αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, “…ακούσαμε τις απόψεις τους πάνω σε θέματα ασφάλειας, ακούσαμε τις ανάγκες από τις τοπικές κοινωνίες και προφανώς θα σπεύσουμε να ανταποκριθούμε, καλύπτοντας τις ανάγκες που υπάρχουν. Αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις ενός τουριστικού νομού όπως τα Χανιά αλλά και στο Ρέθυμνο. Ανάγκες τόσο για τα τροχαία όσο και για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και όλες τις μορφές της εγκληματικότητας”.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας η οποία είπε πως θα συνεχιστεί και “πάντα το επιδιώκουμε, συνεργασία που είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει καρπούς”.


Αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσης να υπάρξει συνεργασία διαφόρων υπουργείων για θέματα παραβατικότητας και προστασίας των ανηλίκων, προβλήματα που αφορούν την ενδοχώρα Χανίων και Ρεθύμνου και όπως είπε “…υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες που εκδηλώθηκαν και συζητήθηκαν και προφανώς για να ανταποκριθούμε χρειάζεται η συνεργασία περισσότερων υπουργείων, διότι προφανώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο κατασταλτικά. Η ΕΛ.ΑΣ έχει σημαντικές επιτυχίες εξιχνίασης εγκλημάτων, εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων αλλά δεν μένουμε μόνο στην καταστολή. Χρειάζεται συνδρομή και συνεργασία και άλλων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η πρόθεση και υπάρχουν και συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει, για τη νεολαία, ώστε να την ενισχύσουμε και να τη στηρίξουμε, τις οποίες θα επεκτείνουμε ακόμα περισσότερα”.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερής αντιπεριφερειάρχης Χανίων είπε πως “στα Χανιά τα προβλήματα υπάρχουν, η παραβατικότητα υπάρχει, δυστυχώς σε κάποιες περιοχές έχουμε την ιδιαιτερότητα και τη μεγάλη τάση για αυτοδικία. Πρέπει να πούμε πως υπάρχουν και αδυναμίες στην αυτοδιοίκηση, που παρά το ότι η νομοθεσία επιτρέπει την εμπλοκή της σε διάφορα θέματα, τα πράγματα δεν είναι τόσα απλά και μόνο το επίσημο κράτος με την αστυνομία μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη. Καλό θα είναι να υπάρχει μία συνέπεια και συνέχεια σε ότι αφορά τη δράση και την παρουσία του κράτους, αλλά με προσοχή όμως, διότι κάποιες φορές έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις από πλευράς αστυνομικών που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Οπότε με σοβαρότητα να παρεμβαίνουν και να υπάρχει διαρκής παρουσία, να μην υπάρχουν κενά πουν τότε ευλόγως αν υπάρχουν αυτά, δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει απουσία του κράτους και της αστυνομίας και ο καθένας τότε μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερή, πρέπει να ενισχυθούν κοινωνικές δράσεις, η νεολαία μας να υποστηριχτεί για να απαλλαγεί από τα λάθος στερεότυπα. “Δεν επιτρέπεται δηλαδή να καμαρώνουμε αυτόν που έκανε τη μεγαλύτερη παράβαση ή το έγκλημα όπως επίσης δεν μπορεί να προκαλεί πρότυπο για τα παιδιά μας, που αυτά πρέπει να εκπαιδεύονται πώς να αποφεύγουν αυτά τα ζητήματα και να εμπιστευόμαστε όλοι μαζί περισσότερο το κράτος την ίδια ώρα που πρέπει να μορφωθούν και οι γονείς, σε μεγάλο βαθμό και όλοι μας να βάλουμε όλα μας τα μέσα και τις δυνατότητες για να απαλλαγούμε από νοοτροπίες που προέρχονται από άλλες εποχές, από παλιές εποχές που επικρατούσαν τότε, αλλά σήμερα οι συμπεριφορές αυτές, οι νοοτροπίες, είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ανθρώπων και των κοινωνιών”.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι παρεμβάσεις και η κατάθεση της κατάστασης ως έχει από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή η οποία στάθηκε εντόνα στην υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών. “Στο Ρέθυμνο πέρα από τις 80.000 μόνιμο πληθυσμό, το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, με συνέπεια οι αστυνομικές δυνάμεις να μην επαρκούν, ώστε να μπορεί και ο πολίτης και ο επισκέπτης να αισθάνονται την ασφάλεια που πρέπει”.

Μίλησε επίσης για την παρουσία του κράτους την οποία “…ζητάμε να είναι έντονη αλλά όταν ζητάμε παρουσία του κράτους δεν εννοούμε μόνο την καταστολή. Ζητάμε και τη στοργή του κράτους, από το υπουργείο Παιδείας, από το υπουργείο Πολιτισμού, για να συνδράμουν στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να παραδώσουμε ένα μέλλον καλύτερο στα παιδιά μας από αυτό που ζούμε σήμερα και παραλάβαμε και εμείς από τους προηγούμενους”. Ζήτησε επίσης να ενισχύσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κ. Νικολακόπουλος, να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα σχολεία σε Αμάρι και Μυλοπόταμο, να δοθούν κίνητρα σε εκπαιδευτικούς για να έρθουν και να μείνουν στα υπάρχοντα σχολεία “…για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της μαθητικής διαρροής”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα. Λιονή “Η περιφέρεια κάνει ότι μπορεί και βοηθάει σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές εκδηλώσεις, σε όλες τις τοπικές κοινωνίες πεδινές και ορεινές, δημιουργεί αθλητικές διοργανώσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, διότι υπηρετούμε την αρχή πως ακόμα και ένα και δύο παιδιά να σωθούν από τις τοπικές κοινωνίες, από τις Σειρήνες της σημερινής εποχής, είναι κέρδος για την κοινωνία για την Κρήτη, για την Ελλάδα, είναι κέρδος για το μέλλον”.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *