Τ. Θεοδωρικάκος: Απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ο ελεύθερος ανταγωνισμός


«Απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι η ύπαρξη του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελεί τον βασικό θεσμικό πυλώνα για τη διασφάλισή του στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της». Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2023 και προσθέτει: «έχω συνεχή συνεργασία με την πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής ‘Αιριν Σαρπ, σεβόμενος πάντα τη θεσμική ανεξαρτησία της Αρχής και επιλύουμε όλα τα θέματα που αφορούν την αναβάθμιση και την ενδυνάμωσή της. Αυτό γίνεται πράξη με την πρόσληψη 50 στελεχών, εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού».


Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει ο υπουργός, υπάρχει συνεργασία για να βελτιωθούν και οι υλικοτεχνικές υποδομές της Αρχής, ώστε να μπορεί ανεμπόδιστα να υλοποιεί το έργο της. «Η συνεργασία μας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι καθοριστική για την οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. Στηρίζουμε σταθερά και αδιάκοπα το έργο της, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την υγιή επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας» τονίζει ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο μεταξύ, στη σημασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λειτουργία της αγοράς εστιάζει και η τελευταία Ανάλυση Επικαιρότητας για το 2024 του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) υπογραμμίζοντας τα εξής: «… Η ενδεχόμενη (και σε κάποια στιγμή αναγκαία) απόσυρση μέτρων συγκυριακού χαρακτήρα πρέπει να συνδυαστεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων/υπηρεσιών, με έμφαση στις αγορές στις οποίες παρατηρούνται υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, το σημαντικό ποσοστό υπέρβασης των δαπανών έναντι του εισοδήματος υποδηλώνει πως οι παρεμβάσεις πρέπει να επεκταθούν και στο πεδίο της ενίσχυσης των πραγματικών εισοδημάτων».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής ‘Αιριν Σαρπ, στο μήνυμά της στην Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2023, την οποία υπέβαλε πρόσφατα στον πρόεδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα, υπογραμμίζει: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και οφείλει να ενεργεί με υπευθυνότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με γνώμονα την ευημερία των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το έργο αυτό είναι απαιτητικό και τα μέσα που απαιτούνται για την υλοποίησή του διαχρονικά χρειάζονται ενίσχυση και ανανέωση».

Πάντως υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αφορά στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής η οποία εργάζεται σθεναρά με κύριο μέλημα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *